Friss hírek

2010.03.12. 15:48

Támadások kereszttüzében a német külügyminiszter- az ellenzék korruptnak nevezi

<p>Megvédte pénteken külügyminiszterét a német kancellár. Guido Westerwellét ugyanis hevesen bírálják ellenzéki politikusok és a német lapok, mert a vádak szerint külföldi útjain partnere, családtagjai és pártja támogatóinak üzleti érdekeiért tevékenykedett.</p>

"A kancellár meggyõzõdése, hogy minisztere, beleértve külügyminiszterét, a szabályoknak megfelelõen hozzák meg döntéseiket"- mondta Angela Merkel szóvivõje, Sabine Heimbach. A 48 éves külügyminiszter bírálói szerint, amikor legutóbb Kínában és Japánba ment, kíséretében ott volt annak a cégnek a vezetõje is, amelyben a testvére tulajdonrésszel rendelkezik.

A német sajtó szerint a kísérõk között ott volt egy üzletember, aki 160 ezer eurót adományozott Westerwelle által vezett Német Szabaddemokrata Pártnak (FDP), a német kormánykoalíció kisebb pártjának a 2009. szeptemberi választási siker után.

Westerwelle az elsõ német kormánytag, aki nyíltan vállalta, hogy meleg. A bírálatok szerint partnere, a sportban érdekelt üzletember, a 42 éves Michael Mronz. Vele volt ázsiai és dél-amerikai útján, és nem csak azért, mert együtt élnek, hanem üzleti okokból is. "Westerwelle kárt okoz a Szövetségi Köztársaságnak, különösen a külügyminisztériumnak "- mondta a Zöldek egyik vezetõje. " Westerwelle úr komoly erõfeszítéseket tesz azért, hogy élettársát, családját és az FDP támogatóit még gazdagabbá tegye"- közölte a Balpárt egyik képviselõje, Gesine Lötzsch, aki korruptnak nevezte a külügyminisztert.

Westerwelle ingerülten utasította el a vádakat azt állítva, hogy a sajtó egy része és az ellenzék alaptalanul vádaskodik, sõt rágalmaz, mivel "szándékosan összekeveri magánéletét az üzleti dolgokkal". A német sajtó januárban tette közzé, hogy az FDP több mint egy millió eurót a szállodaipar egyik nagy befektetõjétõl, mielõtt a német kormány elfogadta az iparágra vonatkozó adócsökkentési tervet. A baloldali ellenzék haragját azzal is tüzelte a külügyminiszter, hogy a német jóléti államok a római birodalom hanyatlásához hasonlította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!