Ezentúl körültekintően szállítja a büntető-végrehajtás a mozgáskorlátozott fogvatartottakat

Kellő körültekintéssel, arra alkalmas járművel kell megszervezni a mozgásukban akadályozott fogvatartottak előállítását, szállítását – erre utasította a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a börtönök vezetőit Szabó Máté ombudsman ajánlására. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy súlyosan mozgáskorlátozott fogvatartott panasza kapcsán indított vizsgálatot.

A biztos megállapította, hogy az emberi méltóság és az esélyegyenlőség elve is sérült, amikor a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet biztonsági öv nélküli járműben szállította egy kerekesszékes férfit. Amikor pedig a mozgáskorlátozott fogvatartott tiltakozott, a felügyelők utasítására a többi rab erővel tuszkolta be őt a rabszállítóba. Az ombudsmannak küldött panaszában az is állította, hogy a fémpadlón fekve, félmeztelenül szállították, és mert a keze bilincsben volt, kapaszkodni sem tudott.

Az országgyűlési biztos 2010 októberében azt javasolta az országos parancsnoknak, hogy a kerekesszékes fogvatartottakat a jövőben kizárólag biztonsági övvel felszerelt járműben szállítsák és a többi rabnak ne adjanak utasítást társaik passzív ellenállásának megtörésére.

Az országos parancsnok elismerte, hogy a panaszos szállítását nem kellő körültekintéssel szervezték meg, de szerinte nem derült ki olyan tény vagy bizonyíték, ami alátámasztotta volna, hogy a férfit akarata ellenére tették fel a rabszállítóba. A biztos álláspontja szerint azonban az iratokból egyértelműen kiderül, hogy a panaszost akarata ellenére tették be a rabszállítóba.

A parancsnok az ombudsmannak azt írta: lehetett volna ugyan megfelelő járművet igényelni, de a hatályos jogszabályok lehetővé teszik, hogy a fogvatartottakat szállító járművek biztonsági öv nélkül közlekedjenek. A biztonsági övek felszerelését a büntetés-végrehajtás szorgalmazná ugyan, de az utóbbi években erre nem volt pénz. A biztost ezek mellett arról tájékoztatta, hogy utasította a büntetés-végrehajtási szervek vezetőit, kellő körültekintéssel, arra alkalmas járművel szervezzék meg a mozgásukban akadályozott fogvatartottak előállítását, szállítását.Sporthírek