Ezeket feltétlenül tudnod kell, ha otthoni nyomtatód van!

Akt.:
Ezeket feltétlenül tudnod kell, ha otthoni nyomtatód van!
Ma már nem nagy dolog odahaza kinyomtatni, amit szeretnénk, hiszen a széles kínálat és az egyre elérhetőbb árak miatt a háztartások zömében megtalálható már valamilyen nyomtatókészülék, és maga az otthoni nyomtatás nem nagy művészet.

Nem mindegy viszont, hogy a printer tintasugaras, avagy lézeres, mivel a nyomtatófajták nem csak működésükben eltérőek, hanem számos egyéb dologban is, és nem árt tudni hozzájuk a különböző karbantartási igényüket. Nézzük, milyen lényeges információk birtokában kell lennie annak, aki rendelkezik otthon a két leggyakoribb típusú printer valamelyikével!

Lézer nyomtatók

Mechanikailag jobb minőségű gépek, mint tintasugaras társaik, ezért általánosságban elmondható, hogy noha drágábbak, a meghibásodásuk ritkább, így kevesebb velük a gond. Ezen felül nyomtatási sebességük és minőségük lekörözi a tintasugaras nyomtatókét, az esetek zömében viszont csak fekete színű nyomtatásra valók, azaz színes fotókat a legtöbbször nem tudunk velük a papírra varázsolni (ilyesmire is van lehetőség, ám az az árkategória magánszemélyeknél már nem szokott számításba jönni). Nagy hátrányuknak róható fel viszont, hogy szinte eszik az áramot, s elmondható, hogy egy átlagos lézernyomtató áramfogyasztása akár százszor több lehet, mint tintás társáé. Munkabírásuk és kapacitásuk óriási, viszont a fenntartási költségeik is ehhez mértek.

Utólagos költségként még befut a toner újratöltése vagy pótlása is. A lézernyomtatók egy speciális por formátumú festékkel dolgoznak, melyet nyomtatás során beleégetnek a papírba. Nyomatuk meglehetősen tartós és minőségi, nem kenődik, nem maszatolódik el, nem kopik és még vízálló is. Ha viszont mindezt meg is akarjuk őrizni, akkor ilyen nyomtató esetében nem érdemes utángyártott tonerben gondolkodni, mivel igen nagy kárt képesek okozni, aminek javíttatása akár a nyomtató árával is vetekedhet. A házilag történő utántöltés pedig még nagyobb rizikót rejt magában, mert visszafordíthatatlan károsodásokat képes produkálni, s az egész drága gépezet mehet a kukába. Hiába kecsegtet költségmegtakarítással ez a két opció, semmiképp sem ajánlatosak, mert csak a gyári toner tudhatja biztonságban a lézeres printert.

Tintasugaras nyomtatók

A legelterjedtebb, leggyakrabban vásárolt és használt printerek, ráadásul multifunkcionális segédeszközök is találhatóak belőlük szép számmal, azaz egyben kaphatunk meg viszonylag kevés pénzért nyomtatót, faxot, szkennert, s fénymásolót is. Ideális választás, mert ezzel az eszközzel a színes fotók nyomtatása sem probléma, valamint költséghatékony.

A tintasugaras nyomtatók tintacseppeket szórnak a papír felszínére, melyeknek bizonyos száradási idő szükséges, ezért ha azonnal kezünkbe vesszük a nyomatot, elmaszatolódás fordulhat elő. Viszont a betűket és képeket több apró pontból alkotják, ami esztétikus, részletgazdag fotókat eredményez. Nagy előnye ennek a printereknek az olcsóság, még akkor is, ha fényképek papírra viteléhez használjuk, mivel az áramfogyasztása, ill. egyéb utólagos költségei is jóval kedvezőbbek lézeres társánál.

A gyári patron újratöltése azonban nem csak macerás, hanem kockázatos is, mivel fennáll a veszélye, hogy minden töltéskor légbuborékok keletkeznek, valamint a megszáradó tintapor előbb-utóbb felgyülemlik és eljut a fúvókákhoz, ami minőségromlást, csíkozást okoz. Az újratölthető festékpatronok használata már könnyebbséget jelent és kevésbé rizikós, ha otthoni töltésre kerül sor. Ezen kívül kiváló minőségű tintát tartalmazó, ún. CISS rendszer is használható ezekhez a printerekhez (a nyomtató patronjaihoz külső, folyamatosan adagoló tintatároló tartály van kötve, melynél nincs károsító légbuborék, sem tintapor), ami egyre kedveltebb, hiszen igen gazdaságos nyomtatást tesz lehetővé, és a patronok újratöltésével, cseréjével sem kell foglalkozni.

– PR cikk –

Címkék: