Friss hírek

2009.12.30. 10:18

Péntektõl szigorú fémtörvény

<p>Péntektõl - január 1-jétõl - hatályos a fémhulladékok kereskedelmét szigorító törvény. A fõleg színesfémlopások elszaporodása miatt megalkotott rendelkezést már a nyáron kihirdették, de a végrehajtási szabályokat a december 16-i kormányülésen véglegesítették. Ezen jelölték ki Fémkereskedelmi hatóságnak a Vám- és Pénzügyõrséget.</p>

A fémkereskedelemhez szükséges engedélyezési-, ellenõrzési- és ezekhez kapcsolódó szankcionálási feladatokat a Vám- és Pénzügyõrség végzi. A kerekedõknek a tevékenységükhöz fix összegû biztosítékot kell fizetniük, de azt a teljesítõképességüknek megfelelõen kell befizetniük, a biztosíték összege egyéni kérelem alapján bizonyos esetekben csökkenthetõ.

Január 1-jétõl átmeneti idõszak kezdõdik: még lehet az új engedélyek nélkül is fémkereskedelmi tevékenységet folytatni, ha a korábbi típusú engedély még érvényes és az újhoz 60 napon belül a kerekedõ benyújtja a kérelmet. Engedély nélkül a kérelem jogerõs elbírálásáig, de legkésõbb 2010. április 1-ig lehet fémmel kereskedni.

A kormány döntése értelmében a kereskedõknek a kötelezõ elektronikus úton napi és havi összesítést készíteniük a forgalmukról. A Vám- és Pénzügyõrség internetes oldalán ehhez ingyenes nyomtatványkitöltõ programot kell majd letölteni, az áprilisig tartó átmeneti idõ után.

A fémtörvény célja nem a legális vállalkozások ellehetetlenítése, hanem visszaszorítani a kulturális javakban, köz- és magántulajdonban okozott károkat, illetve az ezekbõl eredõ fekete- és szürkegazdaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!