Friss hírek

2008.11.21. 19:12

Daganateltávolítás és mellplasztika egyszerre - RTL Híradó

<p>Kevesebb műtéti beavatkozás, kisebb lelki megrázkódtatás - ez szól amellett, hogy egy operációval végezzék el a mellből a rákos daganat eltávolítását és a plasztikát is. Európában ez egyre elterjedtebb, míg Magyarországon egyelőre csak kevés helyen van erre lehetőség. Nem is mindenkinél lehetséges, de ha a műtétekről döntő onkoteamekben mindenhol lenne plasztikai sebész, akkor több nőn végezhetnének ilyen műtétet. Tavaly több mint 2500 nőnek távolították el a mellét rák miatt, de a felénél is kevesebben vállalkoztak az egyébként ingyenes plasztikai műtétre - számolt be az RTL Híradó.</p>

A mostani gyakorlat szerint éveket kell várni a műtét után, hogy a mell helyreállítását is elvégezzék. Lohinszky Júlia, a Szent Imre kórház onkológusa szerint a műtét utáni kezelést követően az első egy-két évben szorosan ellenőrzik a betegeket, hiszen ebben az időszakban várható az, hogy a betegség újra megjelenik.

Akinél ez nem indokolt, mert például korai stádiumban fedezték fel a daganatot, ott akár egyszerre el lehet végezni az eltávolítást és a mell helyreállítását. Európában ez már elterjedt.

Kelemen Péter, a Szent Imre Kórház plasztikai sebésze szerint az onkoteamekben Magyarországon 4-5 szakma képviselteti magát, és viszonylag kevés helyen szerepel plasztikai sebész. A szakember szerint minden orvoscsapatba kellene plasztikai sebész, illetve szükség lenne csak mellrákkal foglalkozó emlőcentrumra, ugyanis ilyen itthon még nincs. Ezzel talán el lehetne érni, hogy több nő vállalkozzon az egyébként ingyenes plasztikai műtétre.

Ma még ugyanis maguk a nők sincsenek tisztánban a lehetőségekkel. Tavaly több mint 2500 nőnek kellett eltávolítani a mellét rák miatt. A helyreállítást viszont a felénél is kevesebben kérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!