Friss hírek

2009.05.16. 07:50

Iraki menekültek szálltak meg egy koppenhágai templomot

<p>Tucatnyi iraki menekült pénteken egy koppenhágai templomba, hogy így tiltakozzanak azon egyezmény ellen, ami lehetővé tenné Dániának, hogy akár erőszakkal is hazatelepítse őket Irakba. A menedékkérőkkel együtt számos dániai támogató is van a Vor Kru templomban.</p>

"Ez az utolsó esélyünk. Nem akarunk visszatérni Irakba, mert veszélyes az ottani helyzet és az életünket kockáztatnánk" - mondta Wassim Saheb a dán TV2 televíziónak. A menekült férfi, aki nyolc éve él Dániában, hozzátette: "Szeretem ezt az országot, a jövőm Dániában van, nem Irakban."

Koppenhága és Bagdad szerdán állapodott meg abban, hogy hazatelepítenek 282, Dániában élő irakit, akiknek a menedékkérelmét korábban elutasították.

A tiltakozók most azt remélik, hogy akciójukkal sikerül hasonló eredményt elérniük, mint azoknak a palesztinoknak, akik 1992-ben több hónapra elfoglalták a Blaagaard templomot, és így kényszerítették rá a dán kormányt, hogy elfogadjon egy olyan jogszabályt, ami menedékjogot biztosított 460, az országban élő palesztin menekültnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!