Ez nem fészekrakós ügy, de itt is meglehetősen sok a kérdőjel

Akt.:
Ez nem fészekrakós ügy, de itt is meglehetősen sok a kérdőjel
Miskolc – Vidéki cigánytelepekről költöztettek családokat Miskolcra állami támogatással – állította sajtó­tájékoztatóján a Jobbik.

Jakab Péter, a Jobbik miskolci frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a napokban Győri kapui lakók keresték meg azzal, hogy egy antiszociálisan viselkedő család terrorizálja őket.

Ennek nyomán helyszíni bejárást tartottak. Az erről készült videófelvételt feltették a YouTube-ra. Ezen az érintett lakók arra panaszkodnak, hogy valóban megkeserítik az életüket. – Én már kiírtam, hogy eladom – mondja egy elkeseredett hölgy, aki előbb azt is megjegyzi, hogy egy üres ingatlant már csak azért vásárolt meg, mert úgy tűnt számára, hogy hasonló, renitens család akarja megvásárolni, mint amelyik megkeseríti a környék lakóinak életét. – Nem azért költöztem ide, hogy engem naponta megfenyegessenek. Én magyarnak tartom magam, becsületesnek, én átdolgoztam az életemet azért, hogy meg tudjam venni ezt a házat.

Van, aki tízről tud

Egy másik hölgy elsorolja, hogy a beköltöztetett család hangoskodó, napokon át mulatnak, kábelt égetnek.

Jakab Péter a sajtótájékoztatón is megerősítette: a bejárás során derült ki, hogy a családot egy abaújszántói telepfelszámolási program részeként költöztették Miskolcra, ahol kezdetben 500 forintos bérleti díjért lakhattak, idén pedig megkapják a lakás tulajdonjogát is – az adófizetők pénzén, egy országosan 900 milliós TÁMOP-os programon keresztül.

A Jobbik frakcióvezetője szerint egy 2009-ben kiírt, felzárkóztatást célzó program nyertese (egy magát kiemelten közhasznúnak nevező, Szendrőládon bejegyzett egyesület, a Bhim Rao) a miskolci önkormányzat szakembereivel közösen jelölt ki Miskolcon több ingatlant is, ahová jellemzően abaúji településekről költöztettek be 2010–11-ben problémás családokat úgymond integrálódni.

Mint mondta, félő, hogy a környezetükben élők lesznek kénytelenek áron alul eladni lakásaikat, vagyis Miskolc újabb részei válhatnak rövidesen slummá.

Az Észak-Magyarországot tájékoztatta egy, a helyzetet ismerő személy, aki a közelben lakik. Ő elmondta, hogy a Bhim Rao elnökétől tudja, hogy Miskolcra 10 hasonló családot költöztettek be az uniós program részeként. A nyilatkozó állítja, hogy volt amikor a családnál 15-en éltek együtt a lakásban.

– A program sikerült, csak a cél nem. Az ilyenre mondják, hogy a műtét sikerült, csak a beteg halt meg – tette hozzá.

– ÉM-SzK, SzB –


Csak egy családról volt szó – mondják

Káló Károly, a Bhim Rao Egyesület elnöke érdeklődésünkre értetlenségét fejezte ki, mondván, ők egy öt esztendővel ezelőtt Abaújszántón mélyszegénységben élők – romák és nem romák – számára indított program keretében egyetlen család Miskolcra költözését támogatták, csak erre költöttek pénzt. A család munkavállalási okok miatt választotta ezt a lehetőséget. A feleség eleve miskolci származású volt. Káló Károly szerint az elmúlt öt évben semmi probléma nem volt a családdal, rezsijüket rendesen fizették, a családfőt a 2010-es árvíz idején nyújtott áldozatos munkája okán elismeréssel jutalmazták. Az elnök úgy véli, hogy személyes ellentétek vezettek a viszályhoz és – mint mondta – nem tartja helyesnek, hogy politikai ügyet csinálnak belőle. A városháza szóvivője, Koczák Szilvia megkeresésünkre későbbre ígért reagálást.