„Ez jó útlevél a világba”

Akt.:
Eric Fournier nagykövet tavaly személyesen is megnézte az iskolában folyó munkát
Eric Fournier nagykövet tavaly személyesen is megnézte az iskolában folyó munkát - © Fotó: ÉM-Archívum
Miskolc – Elnyerte a LabelFrancÉducation azaz a „francia nyelvoktatás kiváló iskolája” minősítést a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium magyar-francia két tanítási nyelvű tagozata.

A kiválósági tábla avatóját december 1-jén tartják a gimnáziumban, az ünnepségen Éric Fournier, Franciaország nagykövete mond köszöntőt.

– Ez az elismerés a Francia Köztársaság Külügy- és Nemzetközi Fejlesztési Minisztériumának a kiválósági jelvénye, melyet olyan iskolák kaphatnak meg szerte a világban, ahol magas szintű francia nyelvoktatás folyik – jelezte lapunknak Kováts Éva, a gimnázium franciatanára, a két tannyelvű képzés egyik alapítója.

Hangsúlyozta: a magas szint azt jelenti, hogy nem csupán franciául tanulnak a diákok, hanem az oktatás is francia nyelven folyik. Ilyen Magyarországon a magyar-francia két tanítási nyelvű iskolákban történik, mivel ezekben az intézményekben a diákok különböző tantárgyakat is franciául tanulnak.

A kiválósági tábla elnyerésével kapcsolatban elmondta: erre pályázni kellett, az objektív értékelést pedig a francia nagykövetség végezte.

Felső fokon

– A Zrínyi Ilona Gimnáziumban 2001-ben indult el a magyar-francia két tannyelvű képzés, az országban 1987-ben. Történelmet, földrajzot és civilizációt tanítunk francia nyelven. A tagozat kiválóságát bizonyítja, hogy a diákok 85 százaléka C1-es, felső fokú nyelvvizsgával hagyja el az iskolát. És mivel ők jó tanulók, már az általános iskolából is jó angol nyelvtudással érkeznek hozzánk, nagyon sokan az angol nyelvvizsgát is megszerzik a gimnáziumi évek alatt. Van, aki a felső fokút – sorolta Kováts Éva.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Hangsúlyozta: a két tannyelvű képzés nagy haszna, hogy funkcionális két nyelvűségre nevel. Azzal, hogy bizonyos tantárgyakat franciául tanítanak, a diákok képesek lesznek az egyetemen is franciául tanulni a szakmai tárgyakat, akár Magyarországon, akár külföldön.

– Ez jó útlevél Európába vagy a világba. Ezeket a gyerekeket nem fenyegeti a diplomás munkanélküliség veszélye – fogalmazott a franciatanár, úgy folytatva: – Nagyon örülök a díjnak, mert sok ember rendkívül sok munkája van benne. Legfontosabb partnerünk a miskolci Alliance Française. A Zrínyiben négy tanár alapította a két tannyelvű képzést, és jelenleg is négyen vagyunk. Ebben az elismerésben az egész életpályám benne van – tette hozzá.

„Jól döntöttem”

Varga Lőrinc a Zrínyi gimnázium végzős diákja, a magyar-francia két tannyelvű képzésre jár. Meggyőződése, hogy jól döntött, amikor annak idején ezt választotta.

– A legfontosabb persze az volt, hogy megtanuljunk franciául, és a nyelvet jól tudjuk használni. Ez száz százalékosan teljesült, de ezentúl kaptunk egy olyan szélesebb kitekintést Európára, sőt az egész világra, ami a francia nyelvnek köszönhető. Különböző versenyeken és programokon vehetünk részt. Úgy érzem, jó lehetőségekkel indulunk a jövőbe – fogalmazott Lőrinc.

Hegyi Erika


Csoportkép a francia nagykövettel
Miskolc - A Francia Köztársaság magyarországi nagykövete, Éric Fournier látogatott el a miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumba.