Ez itt az ásványgyűjtők Mekkája…

Városünnep Rudabányán
Városünnep Rudabányán - © Fotó: Ádám János
Rudabánya – Micsoda pezsgő élet volt Rudán! Városünnepet tartottak a hét végén Rudabányán. Ott jártunk.

A rudabányai művelődési ház felé tartunk, kikerülünk három beszélgető embert a járdán. A következő mondat üti meg a fülünket: „Köszönöm szépen, nekem ennyi emlékem van Rudabányáról, ami ebben benne van.” Visszafordulunk, bemutatkozunk.

Itt születtem én

Csúzdáné Vaszil Erzsébet vagyok viszonozza az egyik hölgy. Kiderül: épp most megjelent saját kötetét ajándékozta egy régi ismerősének.

– Itt születtem, itt voltam óvodás, iskolás, aztán ide kerültem vissza mint óvónő, s harminc év vezető óvónőség után mentem nyugdíjba. Ez már a második helytörténeti kötetem. Nekem olyan kiváló tanítóim, tanáraim voltak, s annyi kitűnő ember nőtt ki Rudáról, kötelességemnek éreztem, hogy összegyűjtsem és megörökítsem az élettörténetüket. Azon felül katolikus lelkületű vagyok, s ilyen gyönyörű, 100 éves templomunk van, a reformátust pedig úgy mondjuk, több mint 500 éves, ha nem is ebben a formájában, az evangélikus pedig most 80, bár jórészt kihaltak belőle a hívek, maga a templom a szívem csücske, s ugyanaz a Lux Kálmán tervezte, mint a lillafüredi Palotaszállót – sorolja lelkesen, s mutatja a megfelelő fotókat is. Szívesen hallgatnánk, de szabódnunk kell, nincs időnk – hát megajándékoz bennünket „Az élet és hitélet – A három templom árnyékában” című könyvvel…

A teljes cikk a hétfői Észak-Magyarorzágban olvasható.

Címkék: