Ez egy csepp a tengerben

Miskolc – A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság tavaly decemberi pályázatára a Holocén is jelentkezett és nyert.

A Holocén Természetvédelmi Egyesület a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság pályázatának keretében „Szemét kérdés” – avagy hogyan csökkentsük a hulladék mennyiségét a Miskolci járásban címmel konferenciát szervezett csütörtökön a Vörösmarty Művelődési Házban.

A rendezvényen bemutatták nyertes pályázatukat, ugyanakkor az érdeklődők megismerkedhettek a Holocén tevékenységével, célkitűzéseivel és a projekt keretében tervezett iskolai tudatformálásos programjaikkal.

A GDP-növekedést hajszoljuk, ám azzal a hulladékot is gyártjuk.
Kiss József

Kiss József, a Holocén Természetvédelmi Egyesület ügyvezető elnöke arról is beszélt lapunknak, hogy a hulladéktermelés globális hatásai, a helyi közszolgáltató hulladékgazdálkodásban betöltött szerepe, tevékenysége csakúgy fókuszban volt, mint a hulladék megelőzésének jelentősége, és a hulladékcsökkentés módszerei is – különös tekintettel a tudatos vásárlás és a fogyasztás fontosságára.

Rendszer szintű probléma

– Hogy mi a legnagyobb probléma? A probléma rendszer szintű, hiszen az egyén sokszor nem sok mindent tehet – fogalmazott Kiss József. – A GDP-növekedést hajszoljuk, ám azzal a hulladékot is gyártjuk. Ám amikor összeszedjük és ártalmatlanítjuk a hulladékot, az is GDP-növekedés.

Ha a termékdíjak magasabbak lennének és a tudatos vásárlás lenne előtérben, akkor lehetne valamit eléri. Ez egy csepp a tengerben, de fontos csepp!

A széksorok között sok volt a fiatal, ami nem volt véletlen. Közel 15-en geográfus szakos hallgatók a Miskolci Egyetemről, ők oktatóikkal voltak a konferencián, míg a településfejlesztést és hulladékkezelést tanuló érdeklődők is helyet foglaltak a teremben.

– ÉM-JLI –
hirdetés


hirdet�s