Friss hírek

2008.09.22. 17:24

Panaszkodnak a zalai önkormányzatok, hogy sokba kerül a sztráda

<p>Váratlan kiadások miatt bosszankodnak az önkormányzati vezetők több településen is az M7-es autópálya nemrég átadott zalai szakasza mellett. A sztrádához készült átvezető utak karbantartására jogszabály kötelezi az önkormányzatokat, de erre a feladatra egyetlen település sem kap plusz pénzt. Zalakomárban lehet, hogy lezárják az egyik néhány hete átadott felüljárót, mert a falu nem tudja fizetni az út fenntartását.</p>

Az M7-es sztráda utolsó szakaszát néhány hete avatták Zalakomár határában. A jegyző a műszaki átadáskor szembesült azzal, hogy az átvezető utak fenntartása ezentúl az önkormányzat feladata lesz. A rézsűt kaszálni kell, különben az önkormányzatot megbüntetik a burjánzó parlagfű miatt, télen pedig a hóeltakarításról kell gondoskodni - sorolta a feladatokat Rontó Károly a Független Hírügynökség tudósítójának.

Gyakorlatilag személyzetet, erőgépeket kellene biztosítani, ami jelenleg nem áll rendelkezésünkre, tehát az önkormányzat nincs arra felkészülve, hogy ezeket a műtárgyakat téli időszakban síkosság mentesítse - tette hozzá.

Sormáson már kiszámolták, hogy az autópályát keresztező útnak a fenntartása évente 350 ezer forintba kerülne. Csakhogy erre az önkormányzatnak ott sincs pénze.

Ha kapnának rá keretet, akkor tudnának embereket biztosítani a feladatra, anélkül azonban nem vállalják - mondta Rákos Lászlóné alpolgármester.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság tájékoztatása szerint az M7-es autópálya Zala megyei szakaszán 47 darab híd, alul-, illetve felüljáró épült. Az önkormányzatoknak az ezeken átvezető, tulajdonukban lévő utakról kell gondoskodniuk. Ha nem teszik meg, akkor polgári pert indíthatnak ellenük azok, akiknek az elhanyagolt utak miatt káruk keletkezik. Zalakomár önkormányzata ezért inkább lezáratná az utat, hogy még véletlenül se kelljen kártérítést fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!