Ez a lavina jól jön a családnak

Akt.:
Ez a lavina jól jön a családnak
Baktakék – A hagyma már zsákokban, a borsó a fagyasztóban. Élelmiszerlavina megyeszerte.

Amikor a Szárazvölgybe befut az autónk, szemerkélő eső permetezi a kerteket és az utakat. A baktakéki önkormányzat épülete előtt lassítunk. Az Élemiszerlavina program mezőgazdasági munkásait keressük, de most, az esőben nemigen találjuk őket a földeken. Viszont megtudjuk, hogy a program mindentudója Glonczi Zoltán, a Baktakéki Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, mivel ők nyertek pályázaton az Élelmiszerlavinára. Az ő irodájába húzódunk hát be, amíg eláll az eső, és közben igyekszünk mindent megtudni a községről, az itt élő emberekről.

Segíteni akartak

– Baktakéken közel 800-an laknak, és az egyik legnagyobb gond, hogy kevés a munkalehetőség. Működik egy üzem a településen, ott dolgoznak páran, 70 ember pedig a közfoglalkoztatásban vesz részt. Más nincs. A legközelebbi városban, Encsen sem akad munka, ha mégis, azt betöltik a közelben lakókkal. Miskolc pedig messze van, nehézkes a közlekedés, és drága a buszbérlet – vázolja elöljáróban Glonczi Zoltán. – Épp ezért gondolta úgy a nemzetiségi önkormányzat testülete, hogy minden segítséget meg kell adni a nehéz helyzetben élő családoknak. Az Élelmiszerlavina programnak köszönhetően vetőmagokat kaptunk és a növénytermeléshez szükséges vegyszereket. A földterületet az önkormányzat biztosította számunkra, a munkát pedig mi magunk végezzük. Főleg azok az emberek, akik egyébként közmunkásként az önkormányzat Start közmunkaprogramjában is részt vesznek – sorolja az elnök.

Zsákokban

A termés egy részét már leszüretelték: a hagyma zsákokban a garázsban, a borsó a fagyasztóban, most pedig a paradicsomot szedik folyamatosan, ahogy érik. Ősz elején 70 élelmiszercsomag készül majd el, amit szétosztanak a szegény családok között. A szakmai segítséget Szávay Gyula adja a program keretében, aki ma már nyugdíjas, de annak idején tsz-elnök és pedagógus is volt.

– Bár sok mindenre már nem kell megtanítani az asszonyokat, hiszen a Start programban már elsajátították a gazdálkodás szinte minden fortélyát – teszi hozzá Glonczi Zoltán.

Eláll az eső, irány az Élelmiszerlavina földje! Most már néhány asszonnyal is találkozunk. Horváth Krisztina kalauzol bennünket.

– Itt volt a hagyma, ott a borsó, ezeket már kiszedtük. Itt a burgonya, a paradicsom, a paprika – mutatja, ahogy haladunk az ágyások között. – Én nagyon örülök ennek a programnak. A földművelés szerintem nem túl fárasztó, én szeretek ültetni, kapálni, gyomlálni is. Három gyermekem van, akik már nagyok, sokat esznek, úgyhogy jól jön minden segítség.

a-hagyma-mar-a-garazsban-van-baktakeken1

Horváth Bianka még csak 17 éves, ez az első „dolgozós” éve. Ő azt mondja, először megijedt egy kicsit, félt, hogy nehéz lesz a munka, de aztán beletanult mindenbe.

– Jó csapat jött össze, kiváló a hangulat, olyan, mint egy család – vélekedik.

Zoltán végül hozzáteszi: nehéz lenne azt mondani az asszonyoknak, hogy jöjjenek kapálni, mert majd 3 hónap múlva kapnak hagymát, burgonyát. Viszont így, hogy egyébként is járnak a közmunka keretében földet művelni, utána szívesen jönnek át az „Élelmiszerlavina” földjére is.

Hegyi Erika


Lavinák

Megyénkben az alábbi településeken működik Élelmiszerlavina program:Baktakék, Arnót, Berente, Beret, Szerencs, Sály, Taktaharkány ​

Így működnek: „Hal helyett háló”

Az Élelmiszerlavina „kistermelői ágán” a vetőmagokból az élelmiszereket civil szervezetek és települési önkormányzatok szervezésében – melynek egyik legfontosabb része a termeléshez szükséges föld biztosítása – maguk a munkaképes rászorulók termelik meg. A projekt elsődleges célja, hogy egy kezdeti támogatás segítségével helyi összefogással élelmiszereket (zöldségeket) termeljenek a környéken élő rászorulók részére, másodlagos célja pedig, hogy ezek az emberek az itt megszerzett gyakorlati tapasztalat felhasználásával saját élelmiszer előállítására is képessé váljanak.A szervezetek zöldség-vetőmagokból és zöldségtermesztéshez használható növényvédő szerekből álló támogatásban részesülnek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta idén hatodik alkalommal indította el az Élelmiszerlavinát. Jelmondatuk: „Hal helyett hálót”.

Baktakéken gyártják, de a németek ropogtatják

Baktakék – A helyiek csak úgy emlegetik: csipszüzem. Egy esély a munkára Baktakéken. tovább »
hirdetés
hirdet�s