Ez a királyság

Illusztráció
Illusztráció
Nem vagyok a táncparkett ördöge, nem nekem találták ki a farsangi mulatságokat. Mégse maradhatok ki a tavaszváró bulikból. Mint a város egyetlen videósától, sorra rendelik tőlem a filmeket. Szántó István jegyzete.

Vállamon a nyolckilós Sába magnóval, kezemben a kamerával egy apró képernyőn át egyre-másra élvezem mások szórakozását. Jól fizető meló. Mindenki szeretné, ha látszana a filmen. Nem győzőm a kazetták másolását. Minden szezon első nagy bálja az Ez a divat szerkesztőségéé, a miskolctapolcai Juno szálló összes termében. Zsigmond Márta, a magazin főszerkesztője ezer szállal kötődik a városunkhoz. Hetekkel előtte mindent megszervez, a legjobb zenekart, a legismertebb előadóművészeket szerződteti. A konyhában háromszor készítik el a vacsorai menüsort, mígnem sikerül kiválasztani az igazit. A legjobbat.

Két megfakult VHS-kazettán két évad emlékét őrzöm. Ezekkel egyszerűbb a szellemidézés. Fazekas József, a Sajó-Hús tulajdonosa fess, jóképű negyvenes úriember, párjával sétál be a felső lobbyba. Egy csinos hostess jó szemmel kiszúrja a sorból, és megajándékozza egy sorszámmal. József a ruhatári bilétához teszi, nem sejtve, mi vár rá még az este. Sokszor rázoomolok az asztalokra, az egymást követő fogásokra. Szaggat a vállam, én is vacsoráznék már, de nincs rá időm, gyorsulnak az események.

Rózsa György, a műsorvezető sztárok legnagyobbika a parkettra kéreti a kiszemelt, számozott urakat. József húzódozik a szerepléstől, de az asztaltársasága valósággal kituszkolja. S most jön a show. Kezdődik a szépségkirály-választás. A férfiaknak nem kell felhúzni a nadrágjukat, nem kell billegetni magukat, mint a hölgyeknek. Elegendő egy bemutatkozás, egy gyors interjú, aminek a végét kedvünkre megtapsolhatjuk. Ám a műszeres zajmérés a döntő. Fazekas József 9.5 decibellel elviszi a pálmát, így lesz a következő 12 hónapban az Ez a divat szépségkirálya.

Megjegyzem, az utána következő mindössze másfeles tapsot kap… Ne feledjem, a kitüntető címhez nem akármilyen ajándékot kap, egy originál magyaros, nokedliszaggatót. Barátja sikerére, tiszteletére Mátyás Rudolf, az egyetlen aranyérmes olimpiai szakács az örömmámoros ünneplés alatt egy vájdlinggal meg egy fakanállal veri a tamtamot. József asztaltársaságából Katona, Váci és Mátyás doktor urak irigykedve gratulálnak a királynak. Majd következik Zalatnay Sarolta, karcsún és fiatalon. Őt az Apostolok zenekar kíséri.

A következő szezon is hazai győzelemmel zárul. Dr. Elek Bélát, a város ismert fogszakorvosát Bíró Ica aerobicguru szúrja ki a bejáratnál. Kap tőle egy betűt és egy jó tanácsot, hogy nagyon őrizze meg. Rózsa úr, a hoppmester idejében szólítja a pódiumra, és gyorsan összeáll a férfimezőny. Mindegyikük kezében egy-egy betű. Így alkotják meg az Ez a divat címet. Béla és társai körbejárják az asztalokat – Bergendyék szalonzenekara ezalatt csasztuskázik –, a kiszemelt urak pedig begyűjtik a szegfűket az asztalokról. Nem könnyű a megmérettetés, mosolyogni, udvarolni kell a hölgyeknek. Végül Béla kapja a legtöbb virágot. Olyan hatalmas csokrot gyűjt össze, hogy még az orrát sem látni. Neki is egy évre szól a királyi megbízatása. Én közben Oroszlány úrra terelem a lencsét. Valami nem tetszhet neki, mert hosszan rám nyújtja a nyelvét. Csak egyszerűen megsértődjek vagy pereljem is be? Talán még nem késő…

Molnár István, a szálló igazgatója, Fitos István és Mártika, a főszervező, a bálanya az asztalok között sétál. Tudakolják, hogy milyen a műsor, tetszenek-e a fellépők, ízlett-e a vacsora. A manökenek a kisteremben versenyben vetkeznek-öltöznek, illegetik magukat. Úgy tűnik, minden klappol. Közben egy ismerős alak suhan át a lányok előtt, Fenyő János fotóriporter, a később tragikus véget ért médiamágnás.

Hajnalhasadtán a résztvevők érzékeny búcsút vesznek egymástól. Csata indul a taxikért. Meg fogadkozás, hogy jövőre ugyanekkor ugyanígy. Itt leszünk…
Szántó István
hirdetés


hirdet�s