Friss hírek

2009.05.01. 12:41

Az Európai Bizottság figyel az emberi jogokra, de pontos elszámolást is vár Magyarországtól

<p>A szabadságjogok korlátozásáról, a rendőrség magatartásáról és a kisebbségi ügyekről egyeztetett Balog Zoltán, a Fidesz országgyűlési és Szájer József EP-képviselő Jacques Barrot-val, az Európai Bizottság alelnökével pénteken. Balog Zoltán a találkozó után a Független Hírügynökségnek elmondta: Jacques Barrot ígéretet tett, hogy figyelemmel kíséri a hazai eseményeket, de azt is kérte, hogy Magyarország vegye komolyabban az uniós támogatások felhasználásának ellenőrzését.</p>

A találkozón szó volt a romák helyzetéről is. Balog Zoltán szerint két nagy hiba van ezzel kapcsolatban a hazai politikában: az egyik szemlélet az úgymond "cigánybűnözésre" épít stratégiát, míg a másik hisztérizál és az egész országot rasszistának állítja be. A politikus szerint határozottan fel kell lépni a gyűlöletkeltéssel és a romák ellen elkövetett bűncselekményekkel szemben, de nem lehet egy egész országot rasszistának nevezni. A képviselő szerint meg kell tanulni úgy beszélni a romák elleni támadásokról, hogy az senkit se sértsen meg. Hozzátette: a támadások elkövetői a mai napig nincsenek meg. Példaként említett egy korábbi esetet, amikor romák követtek el bűncselekményt romák ellen, de amikor ez kiderült, akkor senki sem kért bocsánatot a jogtalanul meggyanúsítottaktól. A feszültséget Magyarország nem tudja egyedül megoldani, ezért Jacques Barrot segítséget ígért. Cserébe azonban azt kérte: hazánk vegye komolyan az uniós pénzekkel való elszámolást, mert a ! további támogatások is ettől függenek.

A fideszes politikusok aggodalmukat fejezték ki az Európai Bizottság alelnökének, hogy a 2006. őszi rendőri brutalitást nem vizsgálták ki, ráadásul azóta is folyamatosan sérülnek a gyülekezési- és szabadságjogok. Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy szerintük a rendőrség politikai nyomásra cselekszik, hiszen míg egyes tüntetéseket betilt, addig a holokauszt-tagadók súlyosan provokatív tüntetését szó nélkül kísérték a Budai Várban. Az ügyben egyébként parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kéri a Fidesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!