Extra fizetésért toboroznak sofőröket a BKV-sztrájk idejére

Buszsofőröket keres a BKV egy napra, extra fizetésért. Szeptember 4-re, a sztrájk napjára újsághirdetésekben toboroznak autóbuszvezetőket. Így szeretnék megakadályozni, hogy teljesen leálljon a főváros közlekedése.

A szakszervezet szerint az utcáról behívni buszsofőrt balesetveszélyes. És nem értik azt sem, ha a pótsofőröknek van pénz extra fizetésre, miért nincs a dolgozók fizetésemelésére – számolt be az RTL Klub Híradója.

A BKV több országos napilapban jelentett meg hirdetést, amelyben versenyképes fizetést ígér azoknak, akik egy napra beállnak buszt vezetni – azok helyett, akik épp ezért, a versenyképes fizetésért sztrájkolnának. A közlekedési cégnél nem látnak ellentmondást. Aki sztrájkol, annak nem jár bér, így a vállalat jelentős bértömeget takarít meg aznap, ha valóban lesz sztrájk. A megtakarított bértömegből bőven tudjuk fedezni bármiféle pótlék költségét, tehát ez nem okoz sem pluszkiadást, sem veszteséget a cégnek – mondta Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese.

Az egynapos álláshoz a BKV szerint elég egy autóbuszvezetői jogosítvány, és egy egészségügyi vizsga, de lesz egy 1-2 napos tanfolyam is. Ami az extra fizetést illeti, míg egy buszvezető átlagosan 10 ezer forintot keres naponta, a pótsofőrök 30 ezret kapnak majd. Igaz, ezzel a tanfolyamon eltöltött napokat is kifizetik.

A szakszervezet szerint utcáról felvett sofőrökkel balesetveszélyes közlekedni. Ez nem úgy működik, hogy egy egyszerű autóbuszvezetői jogosítvánnyal bárki tömegközlekedési járművet vezethet. Ehhez előbb vizsgát kell tennie, sőt a helyi ismeretet is el kell sajátítani. Enélkül az utasok szállítása felelőtlen döntés – mondta Nemes Gábor, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetei Szövetségének alelnöke.