Exit poll: győzött a jobboldal jelöltje

A várakozásoknak megfelelően a parlamenti választásokat is megnyerő jobboldali pártok jelöltjei végeztek az élen a vasárnapi lengyel elnökválasztás első fordulójában az exit-poll szerint.

Az előzetes felmérés alapján 38,5 százalékkal a legtöbb szavazatot Donald Tusk, a liberális-konzervatív Polgári Platform jelöltje kapta, a második helyen a radikális-konzervatív Törvény és Igazság Párt elnökaspiránsa, Lech Kaczynski végzett 32-33 százalékos eredménnyel.

A jelöltek egyike sem szerezte meg az abszolút többséget, azaz a szavazatok 50 százalékát, ezért a két első helyezett október 23-án a második fordulóban dönti el, ki lesz a következő 5 évben Lengyelország elnöke.

A részvételi arány két közvélemény-kutató cég mérése szerint 47-50 százalék között mozgott, ami azt jelenti, hogy a 30 millió szavazásra jogosult lengyel fele adta le voksát. A részvételi arány még soha nem volt ilyen alacsony, legutóbb, 2000-ben a szavazók 61 százaléka járult az urnákhoz.

5 évvel ezelőtt egyébként már az első fordulóban sikerült elnököt választani, miután Aleksander Kwasniewski megszerezte a szavazatok abszolút többségét.