Exhumálták a srebrenicai mészárlás áldozatait

Feltárták a törvényszéki szakértők azt a tömegsírt, amelyet nemrég fedeztek fel Bosznia-Hercegovinában – közölte a helyi ügyészség kedden. A környéken talált gödrök a srebrenicai mészárlás áldozatait rejtik.

A boszniai törvényszéki nyomozók megkezdték a holttestek kiemelését abból a tömegsírból, amelyet csak nemrég fedeztek fel Kamenica mellett. A település határában eddig 12 gödröt tártak fel, amelyekbe több száz kivégzett ember földi maradványait rejtették el 1995-ben, a srebrenicai vérengzés után.

“12 csontvázat és 26 más, emberi csontot exhumáltunk eddig az újonnan felfedezett tömegsírból” – mondta Jasna Subotic, a tuzlai ügyészi hivatal szóvivőnője.

A szerbiai határhoz közeli Kamenicát annak idején főként muszlimok lakták, de a háborúban teljesen elnéptelenedett. A település határában eddig megtalált tucatnyi tömegsírból eddig több száz emberi maradvány került elő.

Srebrenica a második világháború utáni Európa legszörnyűbb népirtásának helyszíne volt. A boszniai városba bevonuló szerb csapatok 8000 fegyvertelen férfit és fiút gyűjtöttek össze, majd végeztek ki. Az eddig fellelt 70 tömegsírba temetett holttestek közül több mint 5600-at sikerült DNS-teszt segítségével azonosítaniuk a szakembereknek.

A srebrenicai vérengzés egyik fő felelősének tartott Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök néhány hónapja került a hágai nemzetközi törvényszék elé, míg a mészárlás első számú végrehajtója, Ratko Mladics még mindig szökésben van.