Exhumálják az Ukrán Népi Mozgalom megalapítójának holttestét

Az Ukrán Népi Mozgalom (RUH) legfőbb megalapítójának fia hozzájárult, hogy az ukrán főügyészség exhumálja édesapja, Vjacseszlav Csornovil maradványait.

Az ukrán függetlenségi mozgalom vezetője 1999-ben halt meg, a hivatalos verzió szerint egy véletlen balesetben, de azóta egyre több jel mutat arra, hogy a politikust szándékosan tette el láb alól az akkori szovjet-ukrán vezetés.

A szovjet elnyomással szemben az 1980-as évek végén fellépő ukrán szeparatista mozgalom forradalmi eszméiről ismert vezéralakjának járművét 1999 márciusában tarolta le egy szembejövő KamAZ teherautó Kijev külvárosában. Az újraválasztására készülő elnök, Leonyid Kucsma legfőbb riválisának tartott Vjacseszlav Csornovil és a kíséretében utazó egyik asszisztense meghalt a balesetben. Korábban a szovjet KGB egyik bevett eljárása közé tartozott a rendszer ellenségeinek ilyen módon való eltávolítása.

Csornovil halálát követően az akkori oroszpárti ukrán kormány teljes hírzárlatot rendelt el, miközben a nemzeti ellenzék továbbra is azt állította, hogy a RUH vezetőjét szándékosan tették el láb alól. A forradalmár fia 2004-ben meglepetésre az oroszpárti régiósok oldalán vett részt Viktor Janukovics elnöki kampányában. Később azonban felülvizsgálta politikai nézeteit, úgy vélve, hogy édesapja halála valószínűleg mégsem véletlenül következett be.

Tarasz Csornovil ma már maga is úgy véli, hogy édesapja annak idején politikai gyilkosság áldozatává vált, amelynek megrendelői az egykori szovjet-ukrán kommunista rendszer utolsó vezetői lehettek. Az ukrán főügyészség által elrendelt exhumálás az ukrán szeparatista vezér halálának pontos körülményeit hivatott eldönteni.