Évtizedekig fizethetjüka telefonadót?

Évtizedekig fizethetjüka telefonadót?
Fix összegű adó a mobilhálózat használata után? Luxusadó a mobilkészülékekre? Netán adófizetés a SIM-kártyák regisztrálásakor? Vagy csak extra sarc a telefonálás és az SMS-küldés után? A politikusok a világ több országában igencsak leleményesek, amikor a telekommunikációs szolgáltatások megadóztatásáról van szó – írja a portfolio.hu.

Magyarországon idén júliustól vetnének ki telefonadót, amely egyelőre ideiglenesnek tűnik, az amerikai példa alapján azonban akár évtizedekig velünk maradhat az extra teher. A tengerentúlon ugyanis az első alkalommal 1898-ban kivetett telekom adó hatályát 1932-től 2006-ig különféle indokokkal 29-szer (!) hosszabbították meg, így folyamatosan több mint 7 évtizeden keresztül gyarapította az államkasszát. 

Milyen adók terhelik a telefonálást a világban? 

Forgalmi adó 
Indirekt adó, amelyet termékek és szolgáltatások után kell megfizetni, egyes országokban a telekommunikációs szolgáltatások az általános adókulcsnál magasabb kulccsal adóznak, így például Pakisztánban ezen szolgáltatások után 3,5 százalékponttal magasabb adót kell fizetni. 

Importált termékekre kivetett adó 
Elsősorban a fejlődő országokban alkalmazott adó, amelyet a fogyasztók az importált mobilkészülékek vagy akár importált SIM kártyák után fizetnek. Az adó mértéke vagy a termék árának százalékában van meghatározva, vagy fix összeget kell fizetni. 

Luxusadó 
Egyes országokban még mindig luxuscikként tekintenek a mobiltelefonokra, ezért magas adóval sújtják megvásárlásukat. Gabonban például a mobiltelefonok, mint importtermékek után 30 százalékos adót és ezen felül egy 5 dolláros díjat kell fizetni. 

Speciális telekommunikációs adó 
A világ több országában vetnek ki speciális adókat a mobiltelefonálásra, több afrikai országban például a hang- és az SMS-forgalom után a forgalmi adón felül egyéb adót is fizetni kell, de például Törökországban a SIM kártya aktiválását is adó terheli. 

Szektorális adó 
Egyes országokban, így például Magyarországon, Horvátországban vagy Ghánában is a szolgáltatókra vetettek ki különadókat. Magyarországon az idén kifutó különadót a telekommunikációs szolgáltatók árbevételére vetették ki, Horvátországban a mobilszolgáltatások utáni bevételeket adóztatják meg, míg Ghánában a mobil szolgáltatásokra egy speciális, egészségbiztosítási adót vetettek ki. 

További cikk

Forrás: portfolio.hu

Címkék: ,