Évet zártak és választottak a birkózók

Gáspár Tamás (jobbról), Török Dezső, Rónai Kálmán, dr. Mecser Tamás és Riz Gábor az elnöki asztalnál.
Gáspár Tamás (jobbról), Török Dezső, Rónai Kálmán, dr. Mecser Tamás és Riz Gábor az elnöki asztalnál.
Felsőzsolca – Évzáró, egyben tisztújító közgyűlést tartott a napokban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Birkózó Szövetség.

A felsőzsolcai Pokolcsárda Étteremben összegyűlteket elsőként a levezető-elnök, dr. Mecser Tamás, a szervezet alelnöke, majd házigazdaként Rónai Kálmán, a megyei szövetség elnöke köszöntötte.

Az első napirendi pontot az egyesületek 2014-re vonatkozó szakmai beszámolói jelentették. A Szerencsi VSE képviselőjétől megtudhattuk azt is, hogy a városban jövő tavasszal egy szabadtéri edzőparkot építenek. A létesítmény Szerencs szülöttének, Görcsös József birkózó mesteredzőnek a nevét viseli majd.

A Tokodi Imréné főtitkár által beterjesztett pénzügyi-gazdasági beszámolót egyhangú szavazással fogadták el a jelenlevők.

A folytatásban – a szövetség támogatóinak jóvoltából – a klubokban kiemelkedő munkát végző edzők, sportvezetők, valamint a sportágat segítők jutalmat, illetve ajándékot vehettek át.

Egyhangú szavazással

A napirendi pontok befejezését a tisztújítás jelentette. A közgyűlés egyhangú szavazással, 5 éves időtartamra újra megválasztotta a szervezet elnökének Rónai Kálmánt. Ismét alelnöki megbízatást kapott a tagságtól dr. Mecser Tamás és Orbán Győző. Szintén alelnöknek választották meg Török Dezsőt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét, Szaniszló Jánost, a Kazincbarcikai Kormányhivatal vezetőjét és Orbán György üzletembert. A szervezet főtitkára a következő időszakban is Tokodi Imréné lesz. A Felügyelő Bizottságot Riz Gábor országgyűlési képviselő, a Fegyelmi Bizottságot dr. Szinay Attila helyettes-államtitkár, az Orvosi Bizottságot dr. Sipos Gyula főorvos, az Utánpótlás Bizottságot Repka Attila olimpiai bajnok, a DBC elnöke, az országos viszonylatban is példásan ténykedő Versenybírói Bizottságot Jászkai Imre veterán világbajnok, míg a Kegyeleti Bizottságot Csábrági Zsolt üzletember vezeti.

Kölcsönösen segítik egymást

Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) igazgatója felszólalásában elmondta, hogy a birkózósport ünnepi évet tudhat maga mögött. A sikeres nemzetközi szereplések mellett, a tavaly, az új sportágfejlesztési koncepció alapján útjára indított kormányzati sportági támogatásnak köszönhetően jelentősen megnőttek az anyagi források. A támogatás 60-65 százalékát az egyesületek kapták, mely óriási jelentőségű minden klubnál.

– Több edző, több versenyző, több felszerelés, több versenyzési lehetőség, még jobb eredmények – summázott a világbajnok sportvezető. – Ez a program nagyon jó, jó irányban haladunk! Ebben a vonatkozásban is szeretném megköszönni Rónai Kálmán barátom munkáját, aki 22 éve vezeti egyedülálló módon a megyei szövetséget és közel ennyi ideje alelnökként dolgozik az MBSZ-ben. Rá a nehezebb időkben és napjainkban is maximálisan számíthattunk.

– Minden évben rendezhettünk megyénkben országos bajnokságot, ami azt bizonyítja, hogy Budapesten is elismerik erőfeszítéseinket – reflektált az előtte elhangzottakra Rónai Kálmán, aki több mint két évtizede a Magyar Olimpiai Bizottságban is tevékenykedik. – Egyedüli versenyrendezőként nem kérünk nevezési díjat a kluboktól, ezzel is támogatva őket és közvetve az országos szövetséget. A sorozat 2015-ben sem szakad meg, hiszen április 24-én mi láthatjuk vendégül a szabadfogású kadett (ifjúsági) országos bajnokság női és férfi mezőnyét. Ezen kívül jövőre egy kétnapos, legalább négy ország sportolóit felvonultató nemzetközi gyermek korcsoportos viadalnak is szeretnénk otthont adni.

ÉM-SZIS