Helyi közélet

2014.04.01. 15:39

Miskolc a Smart City?

Miskolc - Smart City – okos város. Lehet-e Miskolc okosabb, „smartabb” város azzal, hogy tízezer laptopot osztottak ki?

Miskolc - Smart City – okos város. Lehet-e Miskolc okosabb, „smartabb” város azzal, hogy tízezer laptopot osztottak ki?Tajthy Krisztina az Észak-magyarországi Informatikai klaszter korábbi ügyvezetője, a projekt elindítóinak, ötletgazdáinak egyike. Vele beszélgettünk.

A laptop-program esély lehet Miskolc számára a Smart City-vé válásban ?

Tajthy Krisztina: A Smart City rendkívül szélesen értelmezhető, egy város rengeteg megoldás külön-külön és együttes alkalmazásával érdemelheti ki a Smart City jelzőt (lásd keretes írásunkat – a Szerk.), de a megoldások csak akkor nyernek értelmet, ha a város lakói használni képesek ezeket. Ehhez hatalmas előrelépés az a tízezres darabszámú új laptop-használó, akik a program hatására képesek lesznek napi szinten használni az online világ lehetőségeit és a laptop-projektben megvalósuló Smart City megoldásokat. Például új önkormányzati online-megoldások kerülhetnek kifejlesztésére, és a programban helyet kapott az „okos terek kialakítása” is, ami egyrészt Miskolc néhány csomóponti terén ingyenes wifi biztosítását jelenti, és interaktív kommunikációs eszközök elhelyezését.

Mi az, amit Miskolc mindenképpen hasznosíthat ebből a programból?

Tajthy Krisztina: Miskolc lehet itthon az első város, amelyik megkapta ezt a lehetőséget: 10 000 miskolci háztartás kap gépet és oktatást. És ezt az utóbbit különösen hangsúlyozni kell, mert annak a rétegnek is használhatóvá teszi a program a laptopokat és az internetet, akik most kapcsolnak be először számítógépet.

Mit tehetnek azért az itt dolgozó IT-cégek, hogy minél többet profitáljon Miskolc a programból?

Tajthy Krisztina: Már van olyan klaszter cégünk, amelyik beletette ingyen a laptop-programba a saját fejlesztésű alkalmazását: hírfelhő Miskolc. De célszerű lenne a jövőben olyan programokat is elindítani, amelyek otthoni online munkalehetőséget hoznak be a programban résztvevő lakosok életébe, vagy segítik őket a tudatos energia- és pénzgazdálkodásban. A Miskolcon működő informatikai cégeknek van ezekre megoldásuk, de a jelen program keretébe nem fértek bele egyelőre .

Mi az oka annak, hogy a fiatalok bár számítógépes környezetben élnek, mégsem értenek eléggé az informatika nyelvén?

Tajthy Krisztina: Hazánkban – sajnos – még nincs sok helyen olyan informatikai képzés alap- és középiskolai szinten, amely egyszerre képes kedvet teremteni a puszta felhasználói szerepen túl az informatikai pályához is, jó alapokat nyújtva a későbbiekhez. Az IT-cégek folyamatosan küzdenek azzal a problémával, hogy a növekedési lehetőségeiknek megfelelően folyamatosan új, fiatal munkaerővel töltsék fel a csapatukat. A program hatására arra számítunk, hogy több fiatal ismeri meg, szereti meg és választja hivatásának az informatikát. Többek között a klaszteren keresztül tudjuk felkarolni, támogatni, gyakorlati lehetőséghez juttatni a diákokat… Az informatika nagy lehetőségeket kínál régiónk számára – itt van már Miskolcon a Misys és az Evosoft, de a kisebb cégek is jó potenciállal rendelkeznek és a program sikerének hatására más cégek is kedvet kaphatnak Miskolcra telepedni.

ÉM


Mi is az a Smart City?

A Smart City legtömörebb meghatározása: város, amely számos fejlesztési, működtetési feladatát az információtechnológiai és más fejlett módszerek segítségével, valamint a közösség bekapcsolásával oldja meg. A 2012-es miskolci ITREND konferencián Dave Carter volt itt Manchesterből, ahol már sikeresen beindították a SmartCity programot. Arról számolt be, hogy a társadalomra is jelentős pozitív hatása van a SmartCity programjuknak, hiszen az online tér használatának hatására csökkent a munkanélküliség és nőtt a kisvállalkozók száma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában