Helyi közélet

2008.05.06. 09:33

Életrajzi lexikon miskolciakról

<p>Miskolc - A Város Napján jelenik meg Miskolc új helytörténeti kiadványa, a Miskolci Életrajzi Lexikon.</p>

A kötet szerzői: Dobrossy István, a megyei levéltár igazgatója, Eszenyi Miklós művelődéstörténész, Zahuczky László könyvtáros. A lexikon elkészítésével régi hiányt igyekeztek pótolni: bemutatni azon neves személyek életét, akik Miskolcon születtek, vagy hosszabb időn keresztül munkásságukkal ide kötődtek.

A kötetben szereplő több száz személy kiválasztásánál az úgynevezett „Nagymiskolcot” vették figyelembe, azaz Diósgyőr, Hejőcsaba, Görömböly jeles szülöttei is helyet kaptak a lexikonban.

A kötet a hagyományos lexikonok betűrendes felépítését követi: az egyes szócikkeken belül a családi, iskolai adatok olvashatók, majd az adott személy szakmai karrierje, végül jelentősebb munkái, valamint tájékoztató szakirodalmi adatok.

A Miskolci Életrajzi Lexikon – bármennyire is kézikönyv – kiváló olvasmány is. A benne szereplő életrajzokból következtetni lehet egy-egy korra, az egyes szakmák, foglalkozási ágak helyzetére, s egyáltalán Miskolc társadalmára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában