Év sportolója: meghatódott az egyik legifjabb díjazott

Dr. Kriza Ákos polgármestertől vette át Az Év sportolója díjat Kiss Attila
Dr. Kriza Ákos polgármestertől vette át Az Év sportolója díjat Kiss Attila - © Fotó: Kozma István
Miskolc Város Napja alkalmából Az Év sportolója díjban részesült Kiss Attila úszó.

A hivatalos indoklás szerint „A miskolci származású Kiss Attila, a Miskolc Városi Sportiskola hosszútávúszója főszerepet játszott a Balatonfüreden tavaly rendezett nyílt vízi junior világbajnokságon, amelyen aranyérmes lett. A csapatverseny 3 kilométeres távján 33 perces idővel első helyezést ért el két társával, Orosz Ádámmal és Kiss Nikolettával. Attila volt a trió vezérúszója, diktálta a tempót és figyelte az irányt.”

Váratlanul érte

– Kaptam egy levelet dr. Kriza Ákos polgármester úrtól, s ebből tudtam meg, hogy elismerésben részesítenek – kezdte Kiss Attila. – Aztán telefonon is hívtak, sőt e-mailben is értesítettek az örömhírről. Akkor picit elgondolkodtam, felötlött bennem, hogy városi-közösségi jutalmat általában egy egész életért adnak át, az esetemben azonban „csak” egy-két esztendő munkáját ismerték el. Kitüntetésem, amelyet hatalmas megtiszteltetésnek tartok, teljesen váratlanul ért, még véletlenül sem számítottam rá. Örökké emlékezetes marad számomra a színházban tartott átadási ceremónia: az egyik legfiatalabb díjazottként ott álltam a színpadon, felsorolták több eredményemet, levetítették a rólam szóló filmet, megtapsoltak, szóval ilyen életélményről nem is álmodtam, mégis valóság lett belőle. A cím, amit elnyertem, további motivációt jelent számomra, a bizalmat szeretném megszolgálni azzal, hogy egyre jobb leszek, és egyre nagyobb eredményeket akarok szállítani saját magamnak, a klubomnak, a városnak és a sportszerető közvéleménynek.

26_kiss_attila

Kiss Attila ezután arról beszélt, hogy hálával tartozik a családjának, a szüleinek, a nővérének, akik mindig mögötte álltak, támogatták, miként sokat köszönhet a Miskolc Városi Sportiskolának, a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a Magyar Úszó Szövetségnek és a megyeszékhely önkormányzatának is.

– Iskolámról, a Zrínyi Ilona Gimnáziumról külön kell szólnom, hiszen ezekben a napokban érettségizem – folytatta a kiváló sportoló. – Bízom benne, hogy írásbeli dolgozataim jól sikerültek, a szóbelik pedig még előttem állnak, ezek júniusban következnek. Itt jegyzem meg, hogy az úszás mellett a továbbtanulásról sem mondtam le, jövőre egészen biztosan jelentkezem valamelyik felsőoktatási intézménybe, januárig biztosan kikristályosodik bennem, hogy merre veszem majd az irányt.

Edzőtáborban dolgozik

Az Év sportolója jelenleg Balatonfűzfőn edzőtáborozik, egy hétig gyűjti az erőt a hosszútávúszó országos medencés bajnokságra, amely egyben Világkupa futam és kvalifikációs viadal felnőtt a hosszútávú világbajnokságra.

– Nagyon keményen kell dolgoznom, hiszen ebben az évben már a felnőtt korosztályba léptem és természetesen a nagyok között is olyan jól szeretnék teljesíteni, mint a korosztályos csoportokban – közölte határozottan Kiss Attila. – A vébé az oroszországi Kazanyban lesz és mindenképpen ki akarom harcolni a kiküldetés jogát. Ehhez „csupán” az kell, hogy az ob-n első, vagy második legyek. Ezen kívül az idei szezonban további feladatok is várnak rám. Szeretnék rajthoz állni a portugáliai Setubalban sorra kerülő Világkupán, aztán a győri országos felnőtt bajnokságon a 200, a 400, a 800 és az 1500 méteres gyorsúszó számokban is le kell tennem a névjegyemet. Szóval reményeim szerint versenyről versenyre utazom majd, közben Ausztriába megyek edző-édesapámmal, akivel magaslati táborban dolgozom majd.

– Kolodzey Tamás –

 

A medence nagyobb

„A fiammal visszatértünk a medencébe, az elmúlt években ugyanis eltoltuk az irányt a nyílt víz felé – mondta id. Kiss Attila edző-édesapa. – A két műfaj között ugyanis megbecsülésbeli különbség van, a medence ugyanis nagyobb értéket képvisel. Ennek jegyében a dinamizmusra törekszünk, olyan módszertani fogásokat próbálunk meghonosítani, amelyek a magyar és a nemzetközi szinteken beszerezhetők, miközben előre tekintünk. A fiamnak már a közeljövőben szüksége van egy jó csapatra: személy szerint már látom, hogy egy sikeresen dolgozó klubnál lesz a legjobb helye.”