EuShorts Rövidfilm Fesztivál csütörtöktől Budapesten

Alig egy hónappal Magyarország uniós elnökségének kezdete előtt, december 2-án, csütörtökön startol az idei EuShorts – Európai Rövidfilm Fesztivál a budapesti Toldi Moziban. A közönség négy nap alatt összesen 41 alkotást láthat, köztük az idei Oscar-díjas animációs rövidfilmet is. Magyarországot három fiatal rendező munkája képviseli a rendezvényen.

Az EuShorts Fesztivált már negyedszer szervezik meg Budapesten, ezúttal a Toldi Moziban. A nézők csütörtöktől vasárnapig több laza, tematikus blokkban összesen 41 filmet nézhetnek meg. Az alkotásokat Írországtól Dánián és Svájcon át Lengyelországból válogatták be a szervezők. Elsősorban a rövidfilmek híre és a saját ízlésük alapján döntöttek, vagyis nem nevezés alapján jutottak el a filmek Budapestre – mondta a Független Hírügynökségnek Klág Dávid, az EuShorts2010 egyik szervezője.

Az idei EuShorts – Európai Rövidfilm Fesztiválon láthatja a közönség például a Logorama című alkotást, amely idén elnyerte a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat, de levetítik a kategória egy másik jelöltjét, az O’Grimm nagyi csipkerozsója című filmet is. A hagyományos rövidfilmek között versenyezett idén az Abrakadabra helyett című alkotás, amit ugyancsak meg lehet nézni. Bemutatják a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok rövidfilmes kedvenceit, például a Vén karom és a Dühös ember című alkotásokat, de olyan filmeknek is teret adnak, amelyek eddig nem kaptak elismerést, pedig a szervezők szerint megérdemelték volna – tette hozzá Klág Dávid.

Magyarországot három rövidfilm képviseli az EUShorts Fesztiválon: Reisz Gábor Valakinek a valamije című munkája, Nagypál Orsolya Paktum című alkotása és Bodzsár Márk Levegőt venni című rövidfilmje.

A laza, nagyjából 100 perces, tematikus blokkokat úgy állították össze, hogy a lehető legváltozatosabb érzelmi hullámvasutazáson vehessenek részt a nézők. A szervezők ugyanis úgy látják, hogy idén Európának is változékony és gyakran cinikus a hangulata, olykor kitörően vidám, máskor pedig egészen komor. Ezt pedig tükrözik a rövidfilmek.

A filmeket magyar feliratozással, illetve angol hangalámondással lehet megnézni.

Részletek: www.eushorts.eu