Magyarország

2010.01.26. 16:00

Hét rendőr hibázott Magyar Róbert szökésénél - jogszabályváltozás szükséges

<p>Hét rendőr is hibázott, ezért szökhetett meg a házi őrizetben lévő Magyar Róbert, a "fekete seregként" elhíresült banda vezetője.</p>

Tóth Gábor, fővárosi rendőrfőkapitány elmondta, hogy a XIII. kerületi kapitányság vezetője, a szolgálatvezető, illetve rajtuk kívül még öt rendőr hibás, a rendőrséget viszont nem terheli felelősség, mert a szabályok maradéktalan betartása mellett is bármikor megszökhet egy házi őrizetes. Forgács Imre, igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a házi őrizet szabályain változtatni kell. A miniszter bírálta a szökevény ügyvédjét, aki egy televíziós interjúban bujkálásra biztatta Magyar Róbertet. Ha felmerül a bűncselekmény gyanúja, eljárás indulhat az ügyvédnő ellen is.


Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány kedden elmondta, hogy lezárult a szökés körülményeit feltáró belső vizsgálat. Hét, különböző parancsnoki szinteken dolgozó rendőr mulasztott és ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy nem volt megfelelő az ellenőrzés és késett a szökésről szóló értesítés. Az egyik ok a BKV-sztrájk volt: a szökés feltételezett napján ugyanis a XIII. kerületben - itt lakott Magyar Róbert - 26 rendőrt a lakosságot és a közlekedést segítő feladatokra vezényeltek, az egyéb szolgálati teendőket 6 rendőr látta el a kerületben.

A szabályok be nem tartásáért a XIII. kerületi rendőrkapitányságot, azon belül is a vizsgálatban érintett parancsnokokat terheli. A legnagyobb hiba az volt, hogy aznap nem adták ki parancsba a házi őrizetesek ellenőrzését, annak ellenére, hogy ezt a feladatot a váltásparancsnoknak név szerint kell kiadnia a rendőröknek. A férfi feltehetően január 16-án reggel szökött meg, de csak másnap reggel háromnegyed kilenckor ellenőrizték. A nap folyamán még háromszor visszamentek a rendőrök és csak még egy nap múlva jelezték a szökést.

A szabálytalanságok miatt a hét felelős legtöbbje ellen várhatóan fegyelmi eljárás indul, de 1-2 esetben nem zárható ki büntetőeljárás, például szolgálati kötelességszegés miatt, de ennek eldöntése már másik feladat, az esetleges büntetőügyek kapcsán pedig az ügyészség hozhat döntést.

Összességében azonban magárét a szökésért nem terheli felelősség a rendőrséget, mert a szabályok maradéktalan betartása mellett is bármikor elszökhet egy házi őrizetes - tette hozzá a főkapitány. Megvizsgálták egyébként a többi 94 fővárosi házi őrizetes őrzését is. Legtöbbjüket napi egyszer, de van, akit havonta, hetente kell ellenőrizni. Folyamatos ellenőrzésre nincs lehetőség, 2009-ben a házi őrizetben lévőket összesen több mint 35 ezer alkalommal ellenőrizték, 32 ezer munkaóránál is több időt elvonva más közterületi feladatoktól.

Forgács Imre rendészeti tárcavezető az ügy kapcsán azt mondta, hogy megvizsgáltatta a házi őrizet jogi szabályozását és kiderült, hogy lehetséges és szükséges is a jogszabályok megváltoztatása. A tárcánál február közepéig készítik el a javaslatokat és utána a kormány elé terjesztik.

A miniszter hozzátette még, hogy Magyar Róbert ügyvédje jogállamban megengedhetetlen kijelentéseket tett egy televíziós műsorban, a szökés után: gyakorlatilag bujkálásra, vagyis jogsértésre bíztatta ügyfelét. A rendőrséget arra utasította a miniszter, hogy vizsgálják meg, hogy a nyilatkozat megalapozhatja-e bűncselekmény gyanúját, és ha igen, tegyék meg a megfelelő lépéseket. A miniszter levélben fordult a Magyar Ügyvédi Kamara és a Borsod megyei kamara vezetőihez, hogy indítanak-e fegyelmi eljárást a Borsod megyei ügyvédnő ellen. Miniszterként úgy gondolja, hogy a védő kijelentései méltatlanok a jogászi hivatáshoz és az ügyvédi kamara tekintélyének is ártanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!