Eurovíziós Dalfesztivál – Ironikus dal Európáról

Eurovíziós Dalfesztivál – Ironikus dal Európáról
Gulyás István, az MTI tudósítója jelenti: Baku, 2012. május 22., kedd (MTI) – Alternatív zene és ironikus szöveg balkáni ízesítéssel napjaink európai életérzéséről: így néz ki a montenegrói könnyűzene kultikus figurája, a 49 éves Rambo Amadeus meghökkentő dala, az Euro Neuro, amely a legelsőként hangzik el a bakui Eurovíziós Dalfesztivál keddi első elődöntőjében.

 

“Úgy kerültem be az eurovíziós mezőnybe, hogy a montenegrói rádió és televízió felkért a szereplésre. Azt mondták, segítsek abban, hogy kicsit felhívjuk a figyelmet az országra. Természetesen igent mondtam” – idézte fel a dzsessz, a funk és a rock világában egyaránt otthonosan mozgó, eddig 19 albumot kiadott Rambo Amadeus (vagyis Antonije Pusic) az MTI-nek adott interjúban.

Euro Neuro című dala az európai lét által támasztott kihívások, elvárások összegzése egy kisember szemével. Az alapvetően angol nyelvű, de szerbbel és némettel kevert, ironikus-szatirikus szöveg több helyen napjaink európai problémáira utal (“monetary brake dance”, “give me chance to refinance”).

“Nem az aktuális helyzetről írok, hanem arról, amit erről én gondolok. Így látja a kisember, az átlagember a politikai történéseket, így néznek ki félelmei, dilemmái a szociális és kulturális változások, viták közepette” – fogalmazott Rambo Amadeus.

A Balkán Frank Zappájának is nevezett művésznek nincsenek illúziói az Eurovíziós Dalfesztivál fősodrától merőben eltérő felfogású szám versenybeli esélyeit illetően.

“A magam részéről már elvégeztem, amit akartam. Az Euro Neuróra mindenki felfigyelt és éppen ez volt a célom. Nem mondhatom, hogy sikert remélek, hiszen az Eurovíziós Dalfesztivál esztétikai paraméterei eltérőek attól, amit csináltam. Kizárt, hogy nyerni fogok, de nem is azért vagyok itt, hogy karrierem felfelé íveljen. Számomra ez csak egy epizód” – jegyezte meg saját esélyeit illetően.

 

Rambo Amadeus leszögezte: a versenyben való részvétele azt is szolgálja, hogy jövőre még több olyan “kívülálló” induljon, mint ő.

“Sokan azt mondják, az Eurovíziós Dalfesztivál unalmas. Nem, a dalok unalmasak. Nekem elhiheti: ha az országok érdekes számokkal neveznek, mindjárt megváltozik a helyzet az esemény általános megítélésében” – fejtette ki a zenész.

A jövőbeni terveit firtató kérdésre Rambo Amadeus azt mondta, folytatja, amit eddig csinált, leginkább játszik a zenekarával, amellyel már Magyarországon is többször fellépett. “Volt például egy közös experimentális koncertünk Lois Viktor hangszobrásszal. Ismerem Pege Aladár, az egykori kiváló nagybőgős zenéjét, imádom Bartók szerzeményeit és nagyra tartom a Szabadkáról Németországba került Lévay Szilvesztert is, aki 1976-ban Grammy-díjat kapott a Fly, Robin, Fly című szerzeményéért” – sorolta Rambo Amadeus az MTI-nek.

Az Eurovíziós Dalfesztivál közép-európai idő szerint kedd esti első elődöntőjében Rambo Amadeus elsőként lép színpadra, a Magyarországot képviselő Compact Disco tizenötödikként. A 18 előadóból tíz jut a szombat esti fináléba. Az elődöntőket, valamint a döntőt a Magyar Televízió élőben közvetíti.