Helyi közélet

2012.01.03. 19:19

Dohányzási tilalom: A bírság nem bagó

Borsod-Abaúj-Zemplén - Januártól törvény tiltja a dohányzást a zárt terű közforgalmú intézményekben. Egyelőre tart a türelmi idő.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Januártól törvény tiltja a dohányzást a zárt terű közforgalmú intézményekben. Egyelőre tart a türelmi idő.

Tilos a dohányzás a zárt terű szórakozóhelyen, vendéglátó egységekben, intézményekben, munkahelyeken, aluljárókban - szinte mindenhol. Tiltott helynek számítanak a munkahelyek, az aluljárók, a közösségi közlekedési eszközök, a megállók, a játszóterek, valamint ezek ötméteres környezete. (A helyi önkormányzat további közterületeken is megtilthatja a füstölést.) A vonatokon is megszűntek a dohányzókocsik. Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál.

Szokják a gondolatot

A. Tamás egy Gyár utca környéki miskolci kocsma tulajdonosa a falra függesztett táblán figyelmeztette vendégeit a törvényi változásra, megemlítve, hogy a türelmi idő március 31-ig tart, addig szokják a gondolatot.

– Elképzelésem sincs még, pedig erősen gondolkodom, hogy április 1-je után mi lesz. Akik alkoholizálnak, azok zömmel dohányoznak is, ugyanakkor a bejárattól pontosan öt méterre található egy buszmegálló, így csapdába kerültünk. Eddig úgyszólván ez a megálló tartott életben minket: várakozás közben betértek hozzánk, lehajtottak egy italt, elszívtak egy-két cigit. Ha életbe lép a büntetés, meglehet, átszoknak máshová, vagy pedig marad az a módszer, amihez iskolás korunkban folyamodtunk: irány a vécé, legfeljebb rettegünk közben a büntetéstől.

Na de mit szólnak a dohányzó tanárok az új jogszabályhoz, hol és milyen módon hódolnak „első nap az iskolában” szenvedélyüknek?

– Fogalmam sincs, hogy a dohányzó kollégák miként oldják meg a dolgot, minthogy én magam nem dohányzom, s azt sem tudom, hogy mennyien dohányoznak közülük - válaszolta érdeklődésünkre Péter Barnabás, a Diósgyőri Gimnázium igazgatója. – Az tény, hogy munkaidőben nemigen tudják elhagyni az iskola területét, de így, a téli szünet utáni első napon sokkal fontosabb dolgaink is vannak. A törvényeket hozzák, a mi dolgunk pedig, hogy betartsuk.

Mindenkit figyelmeztetnek

A Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központban (Misek Kft.) orvosigazgatója, dr. Bássler Beátának sincs adata arról, hány dolgozójuk dohányos, de tart tőle, hogy sokan.

- Egyelőre életben van a türelmi idő, akit meglátunk, dolgozót és beteget az intézmény területén dohányozni, azt figyelmeztetjük.

Kérdésünkre elmondta: látni ő maga is látott füstölőket a kórház területén.

Az egyelőre nem elképzelhető, hogy egy egészségügyi intézményből hazaküldenek egy dohányzó, ám egészségi állapota alapján kórházi ellátásra szoruló beteget, de meglehet, április 1-je után felszáll majd a füst.


Ha elfogy a türelem

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. Az államigazgatási szerv a szabályok szerint „eltekinthet a bírság kiszabásától, ha az intézmény vezetője, üzemeltetője, a rendezvény szervezője, a munkáltató, illetve akit a közforgalmú intézmény szabályzata erre kijelöl, a tilalmat megsértőt felszólította a dohányzás befejezésére, vagy ha ennek nem tesz eleget, az intézmény elhagyására”. A bírságolás három hónap türelmi idő után, 2012 áprilisában kezdődik. Ekkortól a népegészségügyi szakigazgatási szervek magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak szabályszegés esetén.


A kivételek

Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni. (Ám a szivarszobákban étel és ital nem szolgálható fel.)

Ezenkívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára – biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be.

Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában