Friss hírek

2007.09.25. 10:36

Mától hatályos a vagyontörvény

<p>Kedden hatályba lépett az állami vagyonról szóló törvény. A jogszabály értelmében az év végéig megszűnik az ÁPV Zrt., a KVI és a Nemzeti Földalap, és az állami vagyon kezelése egy egységes szervezet, a hamarosan felálló Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács felügyelete alá kerül. Az operatív feladatokat januártól a Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodási Zrt. látja el. Gyurcsány Ferenc kormányfő mostantól tehet javaslatot Sólyom László államfőnek a Tanács elnökének és tagjainak személyére.</p>

A vagyontörvény alapján elvileg minden állami vagyon eladható, amin nincs tilalom, de a sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben nincs ilyen kormányzati szándék - mondta korábban a Pénzügyminisztérium államtitkára.

A tartósan állami tulajdonban tartandó társaságok felsorolását a törvény melléklete tartalmazza. E körbe tartoznak a jelenleg is állami tulajdonban lévő országos jelentőségű közszolgáltató gazdasági társaságok, a nemzetgazdaság szempontjából stratégiai jelentőségű vállalatok, a honvédelmi-, rendvédelmi célokat szolgáló gazdasági társaságok és bizonyos állami monopóliumokat hasznosító cégek. A jelenlegi lista csak egyes gazdasági társaságokat tartalmaz, további vagyonelemeket, például ingatlanokat nem, önmagában emiatt is jelentősen módosulni fog a melléklet a 2008. június 30-ig végrehajtandó felülvizsgálat nyomán.

A listán szerepel egyebek mellett a Magyar Államvasutak Zrt., a Magyar Posta Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., az Államadósság Kezelő Központ, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. és az állami erdőgazdaságok is.

A mellékletben felsorolt egyes társaságok, mint például a Magyar Villamos Művek Zrt. esetében a tartós állami tulajdon jelenlegi 100 %-os aránya azért módosulna 75 százalék +1 szavazatra, mert a 25 százalék +1 szavazatnyi részesedést az elképzelések szerint a tőzsdén értékesítenék a magyar kisbefektetők részére.

A jogszabály szerint az állami vagyon értékesítéséből befolyt összegeket az eddigi gyakorlattal ellentétben csak a meglévő vagyon értékének a megóvására, vagy új vagyon, például használható irodaház vásárlására lehet fordítani - közölte Tátrai Miklós.

Gyurcsány Ferenc kormányfőnek mostantól van lehetősége ajánlásokat tenni Sólyom László államfőnek a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökének és tagjainak személyére. A parlamenti pártok frakciói és az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői is mostantól jelölhetnek tagokat az ellenőrző bizottságba. A testület elnökét az Állami Számvevőszék vezetője nevezi ki. A tervek szerint ezek a testületek néhány napon belül működőképesek lesznek. Az ÁPV, a KVI és a Földalap december végéig döntés-előkészítő szervezetként működnek tovább, amíg fel nem áll teljes egészében az operatív feladatokat ellátó Nemzeti Vagyongazdálkodási Zrt. - közölte Tátrai Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!