Helyi közélet

2010.07.08. 12:14

Pénzt kérnének a különmunkáért

<p>Budapest, Miskolc - Vita a háziorvosok munkájának finanszírozása körül. Jár-e különjuttatás?</p>

Több háziorvos is úgy döntött, hogy nem adja be a kötelező védőoltásokat, nem végez terhességi tanácsadást és halottkémlést. Szerintük ugyanis évek óta úgy látják el ezt a munkát, hogy senki sem fizet érte. Álláspontjuk szerint ezeket az egészségbiztosítási alaptól (E-Alap) függetlenül, külön kellene finanszíroznia a központi költségvetésnek, de évek óta csak az E-Alapból kapnak pénzt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz ugyan idén 3,9 milliárd forintot utalnak a fenti feladatokra, a háziorvosok azonban azt állítják, ebből sem kapnak semmit. Az egészségbiztosító és az ÁNTSZ úgy véli: a renitens orvosok egyszerűen csak szabotálják a kötelező feladataik elvégzését, ezért bírságot helyeztek kilátásba.

Pénzt kérnek majd

A miskolci orvosokat tömörítő Praktizáló Orvosok Szövetsége nemrég tekintette át a témával kapcsolatos jogszabályokat, mert szeretnék, ha a háziorvosok egységes gyakorlatot folytatnának. Dr. Örkényi Dorottyától, a szövetség elnökétől megtudtuk, nekik nincs követelésük a társadalombiztosító felé, azt azonban megállapították, hogy valóban vannak olyan tevékenységek, melyeket nem kötelesek külön juttatás nélkül elvégezni. Ilyen például, ha valaki külföldre utazik, és ezért kér védőoltást, vagy amikor az orvosnak több oldalas egészségügyi papírokat kell kitöltenie magán-nyugdíjbiztosító vagy valamely biztosító társaság számára. Ezekben az esetekben a háziorvosok külön juttatást fognak kérni, amit a törvény lehetővé is tesz, de nem a társadalombiztosítótól, hanem a betegektől. Az egyéni védőoltás beadásának tarifája például ezer forint lesz. Amint elkészülnek az erre vonatkozó tájékoztatók, és azokat kifüggesztik a rendelőben, a betegeknek már fizetniük kell. Dr. Örkényi Dorottya hozzátette: jelenleg a háziorvosok különjuttatást csak a H1N1 védőoltás beadásáért kapnak az egészségbiztosítótól, valamint az úgynevezett ambuláns ellátásért egy csekélyke összeget. Azt azonban nem vizsgálták meg tüzetesen, hogy még miért járna.

ÉM-HE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában