Europol: iszlám terrorfenyegetés

Az Európai Unió tagállamaiban reális fenyegetettséget jelent az iszlám terrorizmus – állapította meg az EU közös rendőri szerve, az Europol vezetője, Max-Peter Ratzel. A német, brit és dán meghiúsított merényletkísérletek bizonyítják, hogy az iszlám terrorcsoportok célpontjai nyilvános helyek és nagy tömegeket érintenek – mondta el Ratzer kedden az Európai Parlament előtt.

Az Europol tavalyi tevékenységének jelentéséből kiderül, hogy tavaly az EU-ban csaknem 500 merényletet hajtottak végre, ezek nagy többségét azonban baszk vagy korzikai szeparatisták követték el, és a kár általában csak anyagiakra korlátozódott. Mindazonáltal a 15 tagállamban tavaly letartóztatott 706 gyanúsított fele az iszlám terrorizmushoz kötődik. Többségük Marokkóból, Tunéziából és Algériából származik, ám – nyomatékosítja a jelentés – a Nagy-Britanniában és Dániában meghiúsított merényletek feltételezett résztvevői a két országban születtek és nőttek fel.

A jelentésből kiderül, hogy a különféle iszlám csoportok az uniós országokban elszórtan vannak jelen: másutt tervezik akcióikat, megint másutt gondoskodnak az anyagi feltételekről és harmadik országból szerzik be a robbanóanyagokat – és ehhez járul hozzá, hogy szimpatizánsaik bárhol jelen lehetnek. A nemzetközi terrorizmus leküzdéséhez szükség van a tagállamok illetékes szerveinek fokozottabb adatcseréjére, közölte Ratzel, aki az Europol hatásköreinek kiszélesítését is sürgette.Sporthírek