Európaszerte szaporodnak az ATM-ek elleni támadások – külföldön több magyar csoportot is elfogtak, itthon a bankok együttműködése hiányzik

Magyarországhoz hasonlóan Európa több országában is ugrásszerűen megnőttek a bankautomaták elleni támadások. Csehországban és Romániában egy-egy magyar csapatot fogtak el és Spanyolországban is találtak magyar szálat. Magyarországon jelenleg 19 komolyabb ügyben nyomoznak, ezek egy részében egyébként nem sikerült pénzhez jutni a támadóknak. Még több azonban az olyan eset, ami valóban kísérlet maradt, vagy a bűnözők az előkészületekkor feladták az ötletüket. Romániában, Csehországban és Németországban a hazai támadásoknál sokkal több automata esik áldozatul.

Az elmúlt egy-másfél évben Magyarországon, de több más európai országban is egyre többször támadnak meg ATM-eket. Ezzel párhuzamosan azonban lecsökkent a bűnözők számára jóval kockázatosabb fegyveres bankrablások száma. Magyarországon jelenleg 19 komolyabb ügyet vizsgál a Nemzeti Nyomozó Iroda. A támadások körülbelül felében vittek el pénzt, a többinél csak rongálás történt.

Ennél jóval több az olyan eset, amikor a támadás megrekedt a tervezési szakban, vagy a támadás csak kísérlet maradt – tudta meg a Független Hírügynökség Dócs Andrástól, a Nemzeti Nyomozó iroda bűnügyi főosztályvezetőjétől.

Magyarországon 2007 novemberében indult be az ATM-ek elleni nagyüzem. Legtöbbször a kirántásos módszerrel dolgoznak a bűnözők, vagyis drótkötél és kocsi segítségével kitépik a helyéről az automatát. A pénzkazettát a helyszínen, vagy egy elhagyott helyen vágják ki.

Csehországban van, hogy naponta két ATM-et is kifosztanak, jelenleg 50 ATM-nél tartanak, közülük 15-öt plazmavágóval nyitottak fel. Nemrég elfogtak egy 3 fős magyar csapatot, akiket tetten értek egy automata szétvágásánál. A bűnözők elmenekültek, de rövid üldözés után elfogták őket és előkerültek az útközben eldobált szerszámok is.

Romániában – ahol 50-60 ATM támadás történt, májusban ott a Nemzeti Nyomozó iroda közreműködésének köszönhetően bukott meg egy magyar csapat, őket két automata kifosztásával gyanúsítják. A négytagú banda két tagját házi őrizetben tartják, kettőt hazaengedtek.

Spanyolországban nemrég egy hét tagú albán csapat bukott meg, tagjaikat – mint akkor a Független Hírügynökség is hírül adta – Magyarországon fogták el. A csapatban két magyar is volt, mindegyikőjüket ki kellett adni Spanyolországnak. Ott ugyanis 200, bankokkal és ATM-ekkel kapcsolatos bűncselekménnyel gyanúsítják őket. A módszerük az volt, hogy markológéppel emelték ki a helyéről az automatákat.

Németországban 100-on felül van az automaták elleni támadások száma, ott magyar vonatkozása egyelőre nincs az ügyeknek.

A magyarországi támadásokban volt egy néhány hónapos szünet május és szeptember között. A rendőrök azt gyanítják, hogy a magyar bűnözők ekkor külföldön dolgoztak. Távozásukhoz vélhetően hozzájárult, hogy a nyomozásokat a rendőrség összevonta és kiemelt ügyként kezelte.

Dócs András elmondta, hogy a bankautomaták elleni támadások visszaszorításában a bankok tehetnének a legtöbbet. Mozgatásra működésbe lépő festékpatronnal tehetnék tönkre a pénzt, vagy műholdas nyomkövetőt szerelhetnének be. Erre már voltak tervek, de a hatóság most azt tervezi, újra felveszi a kapcsolatot a Bankszövetséggel, illetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével, ugyanis a védelmi tervek eddig tervek maradtak. Csehországban például a kisebb automatákat kísérleti jelleggel ellátták festékpatronokkal, azután már nem is támadták az ilyen ATM-eket, igaz, a nagyobbakat igen. A külföldi elfogásokban egyébként közrejátszott, hogy a magyar hatóságok az itthon is elszaporodó esetek miatt szoros együttműködésbe kezdtek a külföldi szervezetekkel. A megoldás az lehet, ha a bankok megteszik a megfelelő biztonsági intézkedéseket.

A Független Hírügynökség információi szerint itthon kevés nyom maradt a támadók után. Általában kesztyűben és maszkban dolgoznak. Egyelőre csak a kevésbé szervezett csapatok elfogására kínálkozott nagyobb lehetőség, mint például a napokban történt tápiószőlősi esetnél. Úgy tudni, a legtöbb automata az OTP banké, elenyésző részük az Erste, a Budapest Bank és takarékszövetkezetek automatái.

A bűnözők módszerei országonként változnak. Romániában gyorsdarabolóval vágják szét a legtöbb ATM-et, Csehországban plazmavágót használnak, itthon a kitépős módszer a divat, igaz, néhány automatánál robbantással is próbálkoztak. A hírügynökség információi szerint a nagyobb ügyekből egyért valószínűleg a Spanyolországban is tevékenykedő csapat lehet a felelős, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. Úgy tudni, az elmúlt másfél év támadásaiból összesen körülbelül 100 millió forintot zsákmányoltak a bűnözői csoportok és majdnem ekkora kárt okoztak a rombolással is.

Azt, hogy Magyarországon hány csoport tevékenykedik, és hogy magyarok-e, vagy külföldiek, nem lehet tudni. Összefüggéseket lehet találni néhány esetben, de mindig van eltérés is, például a támadáskor használ kocsinál, vagy a szervezettség tekintetében. A Romániában idén elfogott magyarok itthon is követhettek el bűncselekményeket, ezeket vizsgálja az NNI.