"Európának be kell bizonyítania, hogy létezik"

"Európának be kell bizonyítania, hogy létezik"
Európának meg kell mutatnia Washingtonnak, hogy “létezik” és nem fél attól, hogy marginalizálódik a világban – mondta az Unió spanyol elnöksége egy nappal azután, hogy Barack Obama bejelentette: nem vesz részt az Egyesült Államok és az Európai Unió májusra tervezett csúcstalálkozóján.

“Meg kell tudnunk mutatni észak-amerikai barátainknak, hogy Európa létezik, és hogy az összetett világban az Egyesült Államok és Európa csak kéz a kézben haladva tudja megvédeni értékeit.” – mondta a spanyol külügyminiszter Brüsszelben. “Európa mindig védekezõ, de nem szabad félnie a G2-tõl” – mondta Miguel Angel Moratinos, aki szerint a G2, vagyis az Egyesült Államok és Kína mellett Európa hangját egyre ritkábban hallják meg.

Moratinos megpróbált kis jelentõséget tulajdonítani annak, hogy Barack Obama lemondta a májusra tervezett uniós-amerikai csúcstalálkozón való részvételt. A közösség aktuális elnöki posztját betöltõ Spanyolország külügyminisztere azt mondta, hogy mindez csak idõpont egyeztetési probléma. Moratinos ugyanakkor nem rejtette véka alá, hogy emiatt fontos transzatlanti kérdések megoldása csúszhat.

Címkék: , ,