Európai Zsidó Kultúra Napja – Budapesten, Baján és Komáromban

A 10. Zsidó Nyári Fesztivál keretében emlékeznek meg vasárnap az Európai Zsidó Kultúra Napjáról. Budapesten, Baján és Komáromban múltidéző sétával, koncertekkel, kiállításokkal, kóser ételek-és italok kóstolójával várják a résztvevőket – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE).

A MAZSIKE a hazai koordinátora az Európai Zsidó Kultúra Napjának, melyet minden évben szeptember első vasárnapján tartanak meg párhuzamosan 26 európai városban. Budapesten kulturális barangolással – zsidó szemmel a Józsefvárosban – címmel indul a program vasárnap délután háromkor. Az érdeklődőket ezt követően múltidéző sétára invitálják a szervezők Pest történelmi zsidónegyedében. Este “Hommage á Kodály” címmel kamarakoncertre várják a közönséget a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Baján helytörténeti kiállítás nyílik az Ady Endre Városi Könyvtárban (volt zsinagóga), a bajai zsidók életútjáról, a letelepedéstől (1770) az elhurcoltatásukig (1944). Az érdeklődők ezután kóser ételeket és italokat kóstolhatnak meg az egykori zsinagóga kertben. Este ugyanott a Klezmer R’s zenekar ad koncertet.

A szlovákiai Komáromban – Nagyünnepek kis közösségekben- címmel Radnóti Zoltán lágymányosi rabbi tart előadást a Menház Zsidó Kulturális és Közösségi Központban. Ugyanott rendezik meg a Nyitott kapuk napja című programot is, ahol könyvkiadók mutatkoznak be. Délután a Klezmerész együttes koncertjét hallgathatja meg a közönség a zsinagógában.

A programsorozathoz kapcsolódóan hétfőn Kodály-konferenciát tartanak Budapesten, a Bálint Zsidó Közösségi Házban.

Bővebb program a rendezvényről a: www.mazsike.hu oldalon olvasható.Sporthírek