Európai politikusok a kubai demokratikus átmenetért

Elsősorban a rendszerváltási tapasztalatok átadása és a szolidaritás kinyilvánítása volt a fő célja annak az egyhetes kubai látogatásnak, amelyen három európai politikus, valamint egy magyar újságíró és egy tolmács vett részt, a Freedom House nemzetközi jogvédő szervezet szervezésében. A hangsúlyozottan nem hivatalos delegáció vezetője, Eörsi Mátyás szabaddemokrata politikus az útról szerdán hazaérkezve azt mondta, Kubában újra megtapasztalhatták, hogy milyen egy diktatúra.

Eörsi Mátyás Erik Jürgens holland szocialista és Andrea Herkel észt kereszténydemokrata parlamenti képviselővel utazott Kubába. A magyar politikus szerint azért is hasznos volt az út, mert Magyarországon, 17 évvel a rendszerváltás után, mintha már elfelejtettük volna, hogy milyen is a diktatúra. Nos, Kubában mindezt megtapasztalták, mondta Eörsi: mindenkit mindenhova jól láthatóan követtek, a telefonokat is lehallgatták, a szakértő-tolmácsot pedig egyszerűen letartóztatták és kiutasították Kubából.

Mindez azért történt, mert az európai politikusok találkoztak a kubai ellenzék több vezetőjével, és elmondták nekik tapasztalataikat az országaikban lezajlott rendszerváltásról, illetve az Európai Unió működéséről. “Strandolásról szó sem volt, mondta Eörsi Mátyás, annál többet beszélgettünk az ellenzékiekkel.”

Ami a kubai ellenzék helyzetét illeti, ezt Eörsi az 1987-es magyarországi helyzethez hasonlította, mondván: Kubában sok kis ellenzéki csoport van, nehezen kommunikálnak egymás között is, ráadásul belső harcok is megosztják őket.

Minden esetre a szolidaritás kinyilvánításával – a kubaiak szerint – rendkívül nagy segítséget nyújtottak nekik a Castro-rezsim elleni harcuk folytatásához.Sporthírek