Sport

2012.05.24. 13:40

Akropolisz: a versenyek versenye

A rali világbajnokság mezőnye ezen a hét végén Görögországban versenyez.

A rali világbajnokság mezőnye ezen a hét végén Görögországban versenyez.

Az Argentin Rali után egy kicsit megpihenhettek a csapatok, hiszen csak egy hónap elteltével, ezen a hétvégén kell ismét versenybe szállniuk. De most nem akármilyen verseny következik! Az Akropolisz Rali a legkeményebb versenyek egyike, ami nehézségével kitűnik a többi világbajnoki futamsorozat közül. Jellemző a nagy meleg, a töredezett, nehézkes utak és a por, valamint a gyorsasági szakaszokon elérhető gyors tempó.

Már 1950-ben

A murvás mediterrán ralik közül az Akropolisz Rali kétségkívül a legnagyobb presztízsű és egyben a legkedveltebb is. A görögországi viadalt először 1950-ben rendezték meg és már azelőtt a sport egyik klasszisának számított, mielőtt 1973-ban létrehozták a rali világbajnokságot. Persze azóta sokat változott maga a rali is.

Az európai nyárkezdetre eső Akropolisz Rali Athén környéki poros, murvás útjai hírhedten forróak embernek, gépnek egyaránt. Az úton heverő nagy kövek durván felsérthetik az abroncsokat még akkor is, ha mára már néhány út simább lett. A gyorsasági szakaszok továbbra is nehezek, és a pilóták számára nagy kihívást jelentenek. Az évnek ebben a szakában jellemző igen meleg éghajlat újabb terheket ró az autók motorjaira, az áttétekre és a felfüggesztésekre.

Az abszolút esélyes

„Némelyik gyorsasági szakasz puha és gyors utakon zajlik. Mások azonban kövekkel vannak teleszórva, ami nem tesz igazán jót a felfüggesztésnek. A forróság fontos szerepet játszhat, hiszen az ehhez igazított gumiválasztás eldöntheti a végeredményt. Elég gyakori, hogy egy-egy gyorsasági szakaszon elért időeredmény nem olyan jelentős. Az egész napi eredményt kell nézni ahhoz, hogy bármilyen következtetést le lehessen vonni. A célom a győzelem lesz. Meg volt a potenciál a győzelemhez 2011-ben és eltökélt vagyok, hogy idén sikerüljön is.” – szögezte le magabiztosan Sebastien Loeb, akit a verseny abszolút esélyesének tartanak. Loeb nyerte meg a legutóbbi Argentin Ralit, zsinórban hetedszerre, és tavaly csapattársa, Sebastien Ogier mögött második lett Görögországban.

A rali

A 2012-es Akropolisz Rali három napon át tart, s a 22 gyorsasági szakasz 409,47 km-t tesz majd ki. A rali teljes hossza 1661,39 km. A rali főhadiszállását ismét Athéntól nyugatra, Loutrakiban rendezik be. A televízióban is közvetített Power Stage, idén is a vasárnapi utolsó gyorsasági szakasz, a 3,97 km hosszú New Loutraki lesz.


A világbajnokság állása

Pilóták: 1. Loeb 91 pont, 2. Solberg 73, 3 Hirvonen 70, 4. Östberg 68, 5. Novikov 43, 6. Latvala 28, 7. Prokop 26, 8. Al-Attiyah 23, 9. Sordo 21, 10. Tanak 16, 11. Ogier 16. 

Csapatok: 1. Citroën 151 pont, 2. Ford WRT 106, 3. M-Sport Ford 81, 4. Qatar WRT 37, 5. Citroen Junior WRT 30, 6. Adapta WRT 27, 7. Mini WRC 26, 8. Brazil WRT 10.

Amber-PR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!