Európai Bizottság: jelentős lépés, de nem teljes siker Karadzsics elfogása

Az Európai Bizottság (EB) jelentős lépésnek tartja, hogy Szerbiában elfogták Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt- tudta meg a Független Hírügynökség bizottsági forrásokból. Az EB szerint a siker ugyanakkor nem teljes, hiszen további két háborús bűnös kiadatása továbbra is várat magára, ám Brüsszelben a hétfői letartóztatás jelentős lépésnek ítélik meg.

Olli Rehn bővítési biztos történelmi jelentőségűnek nevezte a háborús bűnökkel vádolt Karadzsics elfogását. “Ez is azt mutatja, hogy az új szerb kormány képes az elkövetők felkutatására, és valóban elkötelezett, hogy teljes mértékben együttműködjön a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel”- fogalmazott a biztos. Jose Manuel Barroso az EB elnöke is üdvözölte Karadzsics elfogását, és úgy vélte: mindez rendkívül fontos Belgrád uniós integrációjához.

Az, hogy a volt boszniai szerb vezető elfogása milyen hatással lehet Szerbia EU-s törekvéseire, arról a külügyminiszterek keddi, brüsszeli ülésén születhet döntés.

A hétvégén egyébként a hágai együttműködést irányító szerb kormánytestület vezetője még arról beszélt, hogy Szerbiában “az ügyben illetékesek” közül senki sem tudja,hol bujkál a háborús bűnökkel vádolt és a Hágai nemzetközi Törvényszék által körözött három ember. Raszim Ljaljics a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: “nem állítjuk, hogy Ratko Mladics (volt boszniai szerb hadseregparancsnok), Radovan Karadzsics (volt boszniai szerb elnök) és Goran Hadzsics (volt horvátországi szerb vezető) nincs Szerbiában, de 100 százalékosan sem állíthatjuk, hogy ott van.” A politikus hozzátette: várják azokat az információkat, amelyek alapján megtalálhatják a körözötteket. A keddi sajtójelentések szerint ugyanakkor Karadzsicsot már egy ideje figyelték és követték mielőtt letartóztatták volna.