Helyi közélet

2012.10.24. 17:33

Meteorológia szolgálat: ideje felkészülni a télre!

Budapest, 2012. október 24., szerda (MTI) - A csendes őszi időnek egy pénteken érkező hidegfront vet véget, szombaton már havas esőre, hóra, komolyabb fagyra is számítani lehet, ezért itt az idő felkészülni a télies időjáráskor szokásos teendőkre - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn.

Budapest, 2012. október 24., szerda (MTI) - A csendes őszi időnek egy pénteken érkező hidegfront vet véget, szombaton már havas esőre, hóra, komolyabb fagyra is számítani lehet, ezért itt az idő felkészülni a télies időjáráskor szokásos teendőkre - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn.

A meteorológiai szolgálat honlapjára Egy hét alatt nyárból a télbe? címmel felkerült írás felidézi, hogy múlt szombaton az ország déli felében több helyen 25 fok körül alakult a csúcshőmérséklet, sőt a napi melegrekord is megdőlt. Az OMSZ állomásainak mérései alapján a legmagasabb maximum-hőmérséklet október 20-án 1901 óta 26,5 Celsius-fok volt. Múlt szombaton Körösszakálon 26,8 fokot mértek, így ez lett az új napi rekord.

Mint kifejtették: a térségünk fölött elhelyezkedő anticiklont kezdetben még igen meleg levegő töltötte ki, ennek és a napsütésnek köszönhettük a déli megyékben az augusztus közepének, végének megfelelő hőmérsékleti értékeket. A pénteken érkező hidegfronttal viszont több hullámban sarkvidéki eredetű levegő éri el térségünket.

Az északról érkező hideg és a Földközi-tenger térségéből származó enyhe, nedves léghullámok épp a Kárpát-medence fölött találkoznak, emiatt több helyen jelentős csapadék várható. Az esőt a hideg levegő érkezésekor egyre inkább havas eső, majd hó váltja fel. A szolgálat jelenlegi előrejelzései szerint az alacsonyabban fekvő tájakon számottevő, tartósan megmaradó hóréteg kialakulásának kicsi a valószínűsége, de a 300-400 méternél magasabb dombok, hegyek egy része "vasárnapra jó eséllyel fehér lepelbe burkolózhat" - fogalmaztak.

Az idei szezon eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét október 11-én a Nógrád megyei Zabarban regisztrálták, ahol mínusz 3 fokot mértek. A meteorológiai szolgálat szerint a jövő hét elején minden bizonnyal ennél hidegebbre is számítani lehet, de hozzátették: a hétvégéig az előrejelzés, így a lehűlés mértéke és a várható csapadék mennyisége, halmazállapota még változhat. Ezzel együtt a meteorológiai szolgálat szerint most már nem árt felkészülni a téli időjárásra, így például az autókra felszerelni a téli gumikat és vízteleníteni a kerti csapokat.

A meteorológiai szolgálat jelenlegi előrejelzése szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű. Pénteken a leghidegebb órákban 1-9 fok várható, majd napközben 10-18 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A hidegfront hatására szombaton egyes helyeken még 15 fokig emelkedhet a hőmérséklet, míg másutt már csak 3 fokos maximumok várhatók. Vasárnap a minimum-hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a maximum-hőmérséklet plusz 2 és plusz 7 fok között valószínű.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában