Európa Liga – DVTK: Dél-Mediterrán vagy Közép-Kelet

Akt.:
A DVTK első UEFA Intertotó meccsén – 1998 június 20-án – hazai környezetben 2-0-ra nyert a máltai Sliema Wanderers FC ellen
A DVTK első UEFA Intertotó meccsén – 1998 június 20-án – hazai környezetben 2-0-ra nyert a máltai Sliema Wanderers FC ellen - © Fotó: ÉM-archívum
Sorszámosztáson vesz részt Nyonban a Diósgyőri VTK labdarúgócsapata.

Mint arról már beszámoltunk: a Diósgyőri VTK labdarúgócsapata az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) által rendezett 2014/15-ös Európa Liga sorozatának az 1. selejtező fordulójában kapcsolódik be. Ennek a körnek a sorsolását – amelyet 78 csapat vár (köztük az UEFA eredményességi együtthatója alapján 39 kiemelt és 39 nem kiemelt együttesre osztott mezőny) – 2014. június 23-án (hétfő) 13.00-tól tartják a franciaországi Nyonban.

Mint ismert a 78 csapat UEFA koefficiensének a rangsorában a 40. helyen áll a DVTK 2,325 ponttal, és éppen a nem kiemeltek közé került, köszönhetően annak, hogy a vele holtversenyben ugyanilyen mutatóval álló FC Tiraspol megelőzi azzal, hogy a moldáv csapat a korábbi években saját maga is gyűjtött pontokat, szemben a DVTK-val (ugyanis a piros-fehérek az elmúlt években nem voltak jelen a nemzetközi porondon).

A sorsolásról

Az Európa Liga 1. selejtező fordulójában érdekelt 78 indulót területi alapon egy számítógépes program segítségével 3 darab 10 csapatos és 4 darab 12 csapatos mezőnyre osztják, úgy, hogy mind a hét csoportban fele-fele arányban lesznek kiemelt és nem kiemelt csapatok (vagyis a 10 csapatos csoportokban 5 kiemelt és 5 nem kiemelt lesz, a 12 csapatos csoportokban pedig 6 kiemelt és 6 nem kiemelt). Ennek során minden csapat egy sorszámot a kiemelteké 1-től 5-ig vagy 6-ig lesz (attól függően, hogy 10-es vagy 12-es csoportokba kerültek), a nem kiemelteké pedig 6-tól 10-ig vagy 7-től 12-ig lesz (szintén attól függően, hogy 10-es vagy 12-es csoportba kerültek). Ez egyben azt is jelenti, hogy a DVTK sorszáma 6-10 vagy 7-12 lesz.

A sorsoláskor mind a 7 – területi elvek figyelembe vételével kialakított (a területi rendezésről keretes írásunkban olvashatnak) – csoportnál úgy járnak el, hogy három üvegtálat használnak. Az egyikben az adott csoport kiemeltjei lesznek (5 vagy 6 csapat) a másikban pedig a nem kiemeltek (5 vagy 6 csapat). Aztán a sorsolást végző személy kihúz egy számot az egyik tálból, majd egy másikat a másik tálból, és ezt a két golyót egy harmadik tálba teszik bele. Innen egy kis keverés után kiveszik az egyik sorsolási golyót, és ez lesz az első meccsek pályaválasztója, a másik pedig a vendég (emlékeztetőül: itt nem csapatneveket húznak, hanem sorszámokat).

Példa: ha a kiemeltek közül az egyik csapat a 2-es sorszámot kapja, a DVTK pedig mondjuk a 7-es sorszámot és ezek a számok kerülnek párba, és közülük a 7-est húzzák ki először, akkor a július 3-ai meccsnek a Diósgyőr lesz a pályaválasztója, ha viszont a 2-es sorszám kerül elő elsőként a harmadik sorsolási tálból, akkor a piros-fehérek idegenben kezdenek, és július 10-én játszanak Magyarországon.

Területi elvek

Az UEFÁ-nak 2009-ig volt érvényben területi rendező elve, amelyet a nemzetközi kupák első fordulóiban alkalmazott, ekkor három részre volt osztva Európa, Dél-Mediterránra, Közép-Keletre, és Északra.

Dél-Mediterrán:
Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Görögország, Izrael, Olaszország, Macedónia, Málta, Montenegró, Portugália, Románia, San Marino, Szerbia, Szlovénia, Spanyolország, Törökország.


Közép-Kelet:

Örményország, Ausztria, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Csehország, Franciaország, Grúzia, Németország, Magyarország, Kazahsztán, Liechtenstein, Moldova, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia, Svájc, Ukrajna.


Észak:

Belgium, Dánia, Anglia, Észtország, Feröer-szigetek, Finnország, Izland, Írország, Litvánia, Lettország, Luxembourg, Hollandia, Északír-ország, Norvégia, Skócia, Svédország, Wales.

Ilyen felosztás ma már nincs, de az EL 1. körében alkalmaz az UEFA egy előre meghatározhatatlan számítógépes program szerinti területi felosztást, amely alapján most is be fogják sorolni a 3 darab 10 csapatos és a 4 darab 12 csapatos csoportot.

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a 2009-es beosztás előtt az UEFA által Észak-Európa régiónak nevezett térség 17 kiemelt és 18 nem kiemelt csapatához egy korábbi Közép-Kelet-Európának megfelelő ország kiemelt csapatát (a szlovák vagy a liechtensteini gárdát) „csapják” és ezt az összesen 36 klubot bezsuppolják 3 darab 12 csapatos csoportba, és a maradék 42 együttest teszik az 1 darab 12 csapatos és a 3 darab 10 csapatos csoportba. Ez vélhetően azt eredményezi, hogy a DVTK-nak nagy valószínűséggel csak olyan ellenfele lehet, amelyik az UEFA korábbi területi rendező elve szerint a Dél-Mediterránba vagy Közép-Keletbe lett volna sorolható. Ez potenciálisan 21 csapatot jelent, akik közül a Ferencváros azért nem jöhet szóba, mert azonos országbeli csapatok nem kerülhetnek egymással szembe ebben a selejtező körben.

Nagy valószínűséggel az alábbi csapatok közül kerülhet ki a DVTK ellenfele az EL 1. fordulójában:

 • Litex Lovech (bolgár),
 • Zeljeznicar Sarajevo (bosnyák),
 • RNK Split (horvát),
 • Siroki Brijeg (bosnyák),
 • Botev Plovdiv (bolgár),
 • Birkirkara (máltai),
 • Buducnost Podgorica (montenegrói),
 • FK Jagodina (szerb),
 • NK Koper (szlovén),
 • Rudar Velenje (szlovén),
 • FK Kukesi (albán),
 • Metalurg Skopje (macedón),
 • KS Flamurtari Vlore (albán),
 • Shakhtyor Karaganda (kazak),
 • Inter Baku (azeri),
 • Pyunik Yerevan (örmény),
 • Zimbru Chisinau (moldáv),
 • Chikhura Sachkhere (grúz),
 • FC Tiraspol (moldáv),
 • Spartak Trnava (szlovák) vagy FC Vaduz (liechtensteini).

Ez persze csak elmélet, hiszen tavaly is volt olyan csoport ami vegyes volt: a szlovén Celje a norvég Tromsőt kapta, de volt albán-luxemburgi, és finn-azeri párharc is.

Az viszont biztos, hogy az elmúlt években a magyar csapatok, nem kaptak Északról ellenfelet, csak a „régi” Közép-Kelet vagy a Dél-Mediterrán zónából.

Az EL 1. fordulós magyarjainak ellenfelei voltak

Az Európa Liga első fordulójában a következő nemzetbeli csapatokat voltak a magyar indulók ellenfelei az elmúlt 5 évben:


2009/2010

Szombathelyi Haladás – Jertisz Pavlodar (kazah) 1-0, 1-2


2010/2011

KF Tirana (albán) – Zalaegerszegi TE 0-0, 1-0

FC Nitra (szlovák) – Győri ETO FC 2-2, 1-3


2011/2012

Ferencvárosi TC – Ulisses (örmény) 3-0, 2-0

UE Santa Coloma (andorrai) – Paksi FC 0-1, 0-4


2012/2013

MTK Budapest – Senica (szlovák) 1-1, 1-2

Flamurtari Vlore (albán) – Budapest Honvéd 0-1, 0-2


2013/2014

Videoton FC – Mladost Podgorica (montenegrói) 2-1, 0-1

Celik Niksic (montenegrói) – Budapest Honvéd 1-4, 0-9

ÉM-HAP, BCS


A DVTK az EL-ben éppen “nem kiemelt”

Kialakult a labdarúgó Európa Liga 1. selejtező fordulójának mezőnye, amelyben a DVTK is érdekelt. tovább »

Európai porond: benevezett DVTK

Ami eddig csak 99,9 százalékig volt biztos, az hétfőn százszázalékban lett az. tovább »