Friss hírek

2009.03.05. 12:57

Ami látható, az létezik - minden, amit tudni akarsz 1989-ről napról, napra az interneten

<p>A magyar rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából páratlan vállalkozásba fogott az OSA Archívum: elindított egy internetes honlapot, ahol minden elérhető dokumentumot megtalálnak az érdeklődők az 1989-es évről. A kezdeményezéshez csatlakozott a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), ahol több mint 4 ezer, 1989-es híradó bejátszást őriznek, melyek ezentúl szintén elérhetők. Az együttműködés kísérlet arra, hogy a bárki számára megismerhető archívumok segítségével egy értelmes társadalmi párbeszéd alakuljon ki a rendszerváltásról - tájékoztatott csütörtökön Budapesten a két intézet vezetője.</p>

Az OSA Archivum a budapesti Közép-Európai Egyetemen működő kutatási és kulturális intézmény, a közelmúlt és a jelenkor világtörténelmének egyik legjelentősebb sajtóarchívuma és audiovizuális gyűjteménye. Az intézmény 1995 tavaszán jött létre, amikor a budapesti Közép-Európai Egyetemre szállították a Szabad Európa Rádió és a Szabadság Rádió Kutatóintézetének egykori archívumát és dokumentumait.

Az OSA igazgatója csütörtökön elmondta: a napról-napra hírekkel, adatokkal frissülő felületen megismerhetővé válik 60 ezer oldalnyi szöveg (rádióátirat, állambiztonsági jelentés, Szabad Európa Rádió telefonüzenet, és jegyzőkönyvek), valamint 300 órányi hanganyag (a Politikai Bizottság üléseinek és az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásainak felvételei) és Rév István hangsúlyozta: nemcsak saját forrásanyagot tesznek mindenki számára elérhetővé, hanem együttműködnek más archívumokkal is.

"Ami látható, az létezik" - fogalmazott a NAVA ügyvezető igazgatója. A Nemzeti Audiovizuális Archívum 2006-ban kezdte meg munkáját. A NAVA a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívuma, amely jellegénél fogva audiovizuális tartalmakat gyűjt. Kitzinger Dávid elmondta, a több ezer híradós anyagból a honlap látogatói megismerhetik a rendszerváltás fő-és mellékszereplőit egyaránt. Az online elérhető, nyílt tematikus gyűjtemény létrehozásakor az volt a legfontosabb szándék, hogy az érdeklődőkhöz ne szűrőkön keresztül jusson el a kibeszélhető múlt, tette hozzá. A honlapot böngészők megtalálhatják például az MSZMP 1989-es üléseinek jegyzőkönyvét, de azt is megtudhatják, hogy milyen színek, kontúrok jellemezték a kor sminkdivatját.

Az OSA igazgatója beszélt arról is, hogy a kör még nem teljes, ugyanis a hozzáférés még sok esetben nem megoldott, vagy csak rövid részleteket lehet közölni. Rév István példaként említette, hogy a Magyar Országos Levéltár dokumentumai között sem kutathat bárki szabadon. A NAVA ügyvezető igazgatója ennek kapcsán elmondta: a Nemzeti Audiovizuális Archívumot bízták meg azzal, hogy előkészítse a 2005-ben elfogadott elektronikus információszabadságról szóló törvény módosítását. Kitzinger Dávid a a Független Hírügynökség kérdésére válaszolva azt mondta: várhatóan 2010 tavaszán kerül a Parlament elé a jogszabálymódosítás, ami elősegíti majd a közérdekű adatokhoz való könnyebb hozzáférést.

A honlap a: www.archivum.ws oldalról érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!