Európa Liga – A Videoton legyőzte a Baselt

Nikolics Nemanja, a Videoton középpályása kapura lő a svájci csapat játékosa, Fabian Schar mellett a labdarúgó Euroliga csoportkörének 3. fordulójában játszott Videoton FC - FC Basel mérkőzésen
Nikolics Nemanja, a Videoton középpályása kapura lő a svájci csapat játékosa, Fabian Schar mellett a labdarúgó Euroliga csoportkörének 3. fordulójában játszott Videoton FC - FC Basel mérkőzésen - © Fotó: Illyés Tibor | MTI
Székesfehérvár/Budapest, 2012. október 25., csütörtök (MTI) – A Videoton FC 2-1-re legyőzte a svájci FC Baselt csütörtökön a labdarúgó Európa Ligában, ezzel három forduló után a G csoport második helyén áll.

A Genk közben hazai pályán szintén 2-1-re verte az utolsó negyedórában emberhátrányban futballozó Sporting Lisboát, így hét pontjával vezeti a csoportot. A belga csapat kapujában Kristof Van Hout állt, Köteles László a cserepadon kapott helyet.
A fehérváriak a következő fordulóban, november 8-án Bázelben lépnek pályára.

Európa Liga, 3. forduló:
Videoton FC-Basel (svájci) 2-1 (2-0)
————————————
Sóstói Stadion, 9800 néző, v: Miroslav Zelinka (CZE)
gólszerzők: Schär (2., öngól), Caneira (32.), illetve Schär (91.)
sárga lap: Stocker (79.), Streller (85.)

Videoton FC:
Bozovic – Brachi, Caneira, Vinicius, Szolnoki – Renato Neto, Mitrovic – Walter Lee (Torghelle, 81.), Sándor (Tóth B., 73.), Gyurcsó (Oliveira, 79.) – Nikolics

Basel:
Sommer – Steinhöfer, Schär, Dragovic, Park (Voser, a szünetben)- Cabral – Degen (Frei, 72.), Diaz, Stocker, Salah (Pak, 57.) – Streller

A fehérváriak rögtön a találkozó elején vezetést szereztek Schär öngóljának köszönhetően. A 15-szörös svájci bajnok nemrég kinevezett vezetőedzője, Murat Yakin letámadásra szólította fel játékosait, ennek köszönhetően a Basel már 35 méterre a hazai kaputól megállította a fehérvári próbálkozásokat, de igazi gólhelyzetig nem jutott el. A 25. perctől aztán kissé szabadult a szorításból a Videoton, és ha eljutott a vendégek tizenhatosáig, akkor veszélyt jelentett. Sőt, első szögletéből növelte is előnyét, Marco Caneira talált a svájci kapuba. A félidő hátralevő részében nagy nyomás alatt tartotta a Videoton kapuját a Basel, de Bozovic rendre a helyén volt.
Fordulás után továbbra is a vendégek irányítottak, de közel sem tudtak olyan erőteljesen támadni, mint az első játékrészben. Paulo Sousa együttese rendkívül szervezetten és hősiesen védekezett, így a Basel csak szépíteni tudott a hosszabbításban.

Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője:
“Azt tudtuk, ha ma nyerünk, akkor komoly esélyünk lesz arra, hogy továbbjussunk a csoportból, de a következő három mérkőzésen is keményen kell dolgoznunk a továbblépésért. A játékosok megérdemlik a mai sikert is, mert minden edzésen maximális teljesítményt nyújtanak. Pontosan tudják, hogy mi kell a gólszerzéshez a mérkőzéseken, szakmailag minden eddiginél érettebbek. Pontosan tudjuk, milyenek az ellenfelek, realistának kell maradnunk. Ha sikerül továbbjutnunk a csoportkörből, az hihetetlen eredmény lenne, de ha mégsem, egyáltalán nem lennék csalódott. Egyre nagyobb a Videoton respektje Európában, ez ma is látható volt, mert a Basel mindig két támadóval játszik, de ma egy csatárral futballozott ellenünk.”

Murat Yakin, a Basel vezetőedzője:
“Láttuk az ellenfél gyengéit és erősségeit, azt is tudtuk, hogy mely területen sebezhető a Videoton, az előnyökből próbáltunk gólokat szerezni, de nagyon jól védett az ellenfél kapusa. Még van lehetőségünk az előrelépésre, mindent megteszünk ezért a következő mérkőzéseken. Még nem tudom a vereség pontos okát, de az biztos, hogy nagyobb koncentráció szükséges a győzelmek megszerzéséhez. Még soha nem láttam így játszani a Baselt, eddig mindig 90 percen át jól játszott a csapat, most azonban voltak hibák a játékunkban.”

– MTI – 


Európa Liga – A Videoton csoportjának eredményei, programja és állása

Budapest, 2012. október 25., csütörtök (MTI) – A Videotont is felvonultató G csoport harmadik, csütörtöki fordulójának eredményei a labdarúgó Európa Ligában.