Európa legnagyobb bödönhajó lelőhelyét tárják fel a régészek Drávatamásinál

27 több száz éves, egyetlen fatörzsből kifaragott, úgynevezett bödönhajókat találtak a régészek a Dráva mélyén, Drávatamásinál. Ezzel ez a terület lett Európa legnagyobb bödönhajó lelőhelye. A leleteket most nemzetközi régészcsoport vizsgálja.

Az úgynevezett bödönhajókat több száz évvel ezelőtt egyetlen tölgyfa törzséből faragták ki. Átlagosan tizenkét méter hosszúak és másfél méter szélesek. Súlyuk eléri a két tonnát. A hajókat feltehetőleg nemcsak közlekedésre használták, pontonhidakat is raktak belőlük össze – mondta el a Független Hírügynökségnek Tóth János Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze.

A régészek a víz alá merülve vizsgálják Európa legnagyobb bödönhajó lelőhelyét. Kutatásaik alapján egykor a törökök használták ezeket a hajókat. Feltehetőleg a magyarok pusztíthatták el a hidat 1603-ban. A régészek még körülbelül két-háromszáz méternyi területet térképeznek fel. Ha befejezték a munkát, a hajókat akkor se hozzák fel a felszínre, mert félnek, hogy tönkremennek. Megnézni őket csak búvárfelszereléssel lehet.Sporthírek