Európa Kutyakiállítás: Ma választják meg a földrész legszebb kutyáját

Táncoló kutyákkal, terelő- és katasztrófa kutya bemutatóval és kutyás divatbemutatóval is várják az érdeklődőket vasárnap az Európa Kutyakiállítás zárónapján. Vasárnap este választják meg Európa legszebb kutyáját. A pénteki nyitónapon 15 ezren, míg szombaton csaknem 20 ezren látogattak el a kiállításra.

Az Európa Kutyakiállítás vasárnapi zárónapjának legnagyobb attrakciója Európa legszebb kutyájának megválasztása lesz. A jelölt négylábúak négy korosztályban indulnak – mondta a Független Hírügynökségnek a rendezvény PR főnöke. Harcsás Márta hozzátette: izgalmasnak ígérkezik annak a több mint 500 fiatal felvezető versenye is, akik idegen kutyákkal tartanak bemutatót. A gyerekek a 6-14 illetve 14-18 éves korosztályban mérhetik össze tudásukat.

Az Európa Kutyakiállításra összesen 61 országból, tehát a kontinensen kívülről is érkeztek négylábúak, így Ausztráliából, Indonéziából és az Egyesült Arab Emirátusokból is. Vasárnap a HUNGEXPO G pavilonjának 2500 férőhelyes lelátóján látványos show-műsorokkal várják az érdeklődőket. A kutyakiállítás teljes területe akadálymentesített, így a mozgáskorlátozott vendégek is élvezhetik a bemutatókat.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének nemzetközi rendezvényére 15 ezer kutyát, a kapcsolódó speciális rendezvényekre pedig további 8 ezer kutyát neveztek a világ minden tájáról. Bemutatót tart a Rendőrség és a Vám- és Pénzügyőrség hivatásos kutyás csoportja is. A színpadon hírességek közreműködésével hívják fel a figyelmet a kiállítás mottójára a “Felelős Állattartásra”. A programokat a Hungexpo területén, illetve a Kincsem Parkban tartják.

Ezzel egy időben Nemzetközi Macskakiállítást, díszmadár-, nyúl, tengerimalac- és más kisállat kiállítást is rendeznek ugyanott. A Hungaricum udvarban magyar ételspecialitásokkal és magyar borokkal ismerkedhet meg az a körülbelül harmincezer turista, aki az Európa Kutyakiállításra érkezik Magyarországra.

Az Európa Kutyakiállítás tizennyolc éves hagyománnyal rendelkezik. Az elsőt Veronában rendezték, a másodikat Budapesten 1993-ban. Az eddigi legmagasabb nevezési létszámot korábban Párizsban regisztrálták, több mint 11 ezer kutyával.