Európa Kupa: Fortuna francia földre repíti a DVTK-t

Akt.:
Czank (balra) és Epoupa harca a két évvel ezelőtti kinti meccsen
Czank (balra) és Epoupa harca a két évvel ezelőtti kinti meccsen
Miskolc – A két évvel ezelőtti csoportellenfelét, a Basket Landes-ot kapta a Diósgyőr az Európa Kupa negyeddöntőjében.

Sorsoltak csütörtökön a női kosárlabda Európa Kupában, a negyeddöntők csatái váltak ismertté. Az derült ki elsőként, hogy a mezőny két törökjét elkerüli a 4 közé jutásért zajló párharcban a Diósgyőr, ugyanis ők egymással találkoznak. Harmadikként került elő az Aluinvent-DVTK neve, negyedikként pedig a francia Basket Landes-é, így a két együttes egymás ellen játszik. Mivel mindketten az Európa Kupában indultak (szemben azzal a négy csapattal (Agü Spor Kayseri, ESBVA Lille Metropole, Tango Bourges Basket, Good Angels Kosice), akik az Euroligából kerültek át a második számú női kupasorozatba), közöttük az döntötte el, hogy melyik csapat legyen a második meccs pályaválasztója, hogy a csoportselejtezők során ki ért el jobb eredményt. Mivel az EK-sorozat egyetlen még százszázalékos gárdája az Aluinvent-DVTK volt, így az első meccset Franciaországban rendezik. De nemcsak ez vált ismertté, hanem csütörtökön az is eldőlt, hogy ennek a párharcnak a továbbjutója az euroligások összecsapásának, a ESBVA Lille – GA Kosice menetnek a győztesével találkozik az elődöntőben, mégpedig úgy, hogy az első meccs házigazdája a Landes vagy a Diósgyőr lesz.

Nehéz párharc

– Nyilvánvalóan egy nehéz párharc előtt állunk, hiszen a francia csapatok mindig nagyon kemények, és náluk is hasonlóan nagy számú közönség buzdítja a csapatot, mint itt, Miskolcon – mondta Miguel del Jesús López Alonso, az Aluinvent-DVTK vezetőedzője. – Ellenfelünk keretében vannak nagyon tapasztalt játékosok, például a lett válogatott Basko vagy az amerikai Guzman, aki évek óta a Basket Landes játékosa. Négy légiósuk van és emellett jó francia játékosaik, nem véletlenül jutottak ilyen messzire az európai porondon. Az összecsapásig fel fogjuk őket térképezni, némi nehézséget jelenthet, hogy nem sokkal korábban lesz a Magyar Kupa nyolcas döntője, amelyen reményeink szerint három meccset játszunk majd. Megpróbáljuk azt a lehetőséget kihasználni, amit a nemzetközi szövetség kínál, amely szerint egy nappal később is le lehet játszani a párharc mérkőzéseit, amennyiben ezt mindkét fél elfogadja. A 8 között egyetlen ellenfelünk sem lett volna könnyű, de szeretnénk tovább öregbíteni a DVTK és Miskolc jó hírnevét, és sok örömet szerezni a minket támogatóknak, amibe természetesen a szurkolók is beletartoznak.

A Landes-ról

A Basket Landes az Európa Kupában a 2015/16-os évadban lejátszott 10 meccséből nyolcat megnyert, csupán a csoportselejtező utolsó körében, amikor biztos volt a továbbjutása, a cseh Nymburk vendégeként vérzett el, 82-61-re, viszont előtte a PEAC-Pécset oda-vissza verte (Pécsett 79-62-re, francia földön pedig 71-51-re), majd az egyenes kieséses szakasz első meccsén, a török Edirnespornál kapott ki még, 68-61-re. A francia együttes a Diósgyőrrel történt 2013. novemberi meccsei óta nem váltott edzőt, még mindig Olivier Lafargue irányítja a csapatot, amelyben az amerikai Guzman még mindig meghatározó ember. Rajta kívül a további három légiós számít a „húzóágazatnak”, a kanadai center Ayim, a horvát magas ember, Sliskovic, a lett válogatott Basko, valamint két hazai kosaras, Bonnan és Plqgnard. A hat meghatározó ember mellett két olyan játékos szokott epizódszerepet kapni a Landes-nál, akik megfordultak már Miskolcon, Barennes és Le Glucher Cano. Utóbbinak elég jelentős szerepe volt abban, hogy annak idején győztesen távozott innen a Basket Landes.

-Berecz Csaba-


A csapatkapitány

Az Aluinvent-DVTK csapatkapitánya, Czank Tímea nem volt szomorú, amikor megtudta, hogy kit kaptak ellenfélül.

– Örülünk annak, hogy a Basket Landes ellen kell majd játszanunk – mondta az irányító. – Már csak azért is, mert a sorsolás előtt, amikor nézegettük, hogy kivel játszanánk a legszívesebben, a csapat tagjai közül a legtöbben őket mondtuk. Elsősorban azért, mert Európa Kupás csapatról van szó, és nem Euroligásról. Tudjuk, hogy erős csapat a Landes, ha nem lennének azok, akkor nem állnának a francia bajnokság második helyén. Igaz, hogy nincsenek róluk jó emlékeink, mert 2 éve mindkétszer kikaptunk tőlük, de azóta sok változás történt mindkét csapatnál. Az viszont előny lesz, lehet, hogy a negyeddöntő első meccsén többen nem a teljesen ismeretlenbe utazunk, hiszen egy páran már megfordultunk ott 2013 novemberében.