Európa egymilliárd euró spórolt pénzt adhat a fejlődő országoknak

Az Európai Bizottság egymilliárd eurót (231 milliárd forintot) adna a fejlődő országoknak, hogy meg tudjanak birkózni az élelmiszer rohamosan növekvő világpiaci árával – derült ki a Bizottság pénteki közleményéből. A pénz az Európai Unió mezőgazdasági költségvetéséből marad meg, és a szegény országok termelőit támogatnák belőle. A javaslatról együttdöntési eljárás keretében fog határozni az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament.

Az Európai Bizottság szerint 2008-ban és 2009-ben éppen a magas árak miatt marad meg egymilliárd euró (231 milliárd forint) a mezőgazdasági költségvetésből. Ezt az összeget a fejlődő országok termelőinek támogatására fordítaná, akik így növelnék a kínálatot, és ezzel csökkenthetnék az árakat. A termelést például vetőmag és műtrágya biztosításával segítené a Bizottság.

A támogatásra elsősorban azok az országok számíthatnak, amelyeket leginkább sújt a magas élelmiszerárak okozta válság. A pénz elosztásában nemzetközi szervezetek segítségére számítanak. A Bizottság szeretné, ha novemberig befejeződne az együttdöntési eljárás, mert így az idén megspórolt pénzt 2009-ben már fel lehetne használni.Sporthírek