Európa egyik legveszélyesebb radioaktív-hulladéktelepét számolták fel Észtországban

Észtország hétfőn befejezte Európa egyik legveszélyesebb, szovjet időkből származó radioaktív-hulladéktelepének egy évtizedig tartó biztonságossá tételét – közölte a veszélyes anyagok eltakarításáért felelős cég igazgatója. Az urángyártás melléktermékeként megmaradt, erősen mérgező anyagokat tartalmazó, 12 tonnányi iszap ötvenhektáros területet foglalt el a Balti-tenger partjának közelében.

Az Észtország észak-keleti részén fekvő Sillamae városnál tálalható radioaktív-hulladéktároló “már teljesen biztonságos” – közölte a takarításért felelős OkoSil nevű cég igazgatója. Tonis Kaasik elmondta, hogy Európai Uniós szakértők szerint a telep a négy legveszélyesebb ilyen helynek számított Európában.

Az orosz határhoz közel eső városban a Szovjetunió 1948-ban kezdte meg az uránbányászatot, és nukleáris anyagok gyártását teljes titokban. A több évtizedig lezárt városnak számított település, és egész Észtország 1989-ben hallott először a radioaktív-hulladéktelepről. Az előkészületeket a terület feltakarítására 1991-ben, Észtország függetlenné válása után kezdték meg, de a munkálatokat csak 1998-ban indították el.

Az uránérc feldolgozása után megmaradt erősen mérgező, uránt, nehézfémeket, savakat és egyéb vegyi anyagokat tartalmazó szürkésbarna iszap ötven hektáron terült szét Sillamae városánál, és 12 tonnát nyomott.Sporthírek