Európa egyik legveszélyesebb radioaktív-hulladéktelepét számolták fel Észtországban

Észtország hétfőn befejezte Európa egyik legveszélyesebb, szovjet időkből származó radioaktív-hulladéktelepének egy évtizedig tartó biztonságossá tételét – közölte a veszélyes anyagok eltakarításáért felelős cég igazgatója. Az urángyártás melléktermékeként megmaradt, erősen mérgező anyagokat tartalmazó, 12 tonnányi iszap ötvenhektáros területet foglalt el a Balti-tenger partjának közelében.

Az Észtország észak-keleti részén fekvő Sillamae városnál tálalható radioaktív-hulladéktároló “már teljesen biztonságos” – közölte a takarításért felelős OkoSil nevű cég igazgatója. Tonis Kaasik elmondta, hogy Európai Uniós szakértők szerint a telep a négy legveszélyesebb ilyen helynek számított Európában.

Az orosz határhoz közel eső városban a Szovjetunió 1948-ban kezdte meg az uránbányászatot, és nukleáris anyagok gyártását teljes titokban. A több évtizedig lezárt városnak számított település, és egész Észtország 1989-ben hallott először a radioaktív-hulladéktelepről. Az előkészületeket a terület feltakarítására 1991-ben, Észtország függetlenné válása után kezdték meg, de a munkálatokat csak 1998-ban indították el.

Az uránérc feldolgozása után megmaradt erősen mérgező, uránt, nehézfémeket, savakat és egyéb vegyi anyagokat tartalmazó szürkésbarna iszap ötven hektáron terült szét Sillamae városánál, és 12 tonnát nyomott.
hirdetés
hirdet�s