Európa biztonságának feltétele, külső határainak védelme

Dr. Hörcsik Richárd a konferencián
Dr. Hörcsik Richárd a konferencián - © Fotó: Magánarchívum
Borsod-Abaúj-Zemplén – Két nap alatt több mint 200 képviselő tárgyalt az unió jövőjéről.

2017. november 27–28-án az észtországi Tallinban tartották az unió nemzeti parlamentjei Európai ügyek bizottságainak konferenciáját. A magyar delegációt dr. Hörcsik Richárd megyénk országgyűlési képviselője, az Európai ügyek bizottságának elnöke vezette.

A képviselő így összegezte az eseményt: „A két nap alatt a több mint 200 képviselő tárgyalt az unió jövőjéről, a közösség biztonságáról, a migráció külső dimenziójáról és az illegális migráció megelőzéséről.”

Változatlan energiával

Hörcsik Richárd felszólalásaiban síkra szállt az Európai Unió schengeni, külső határainak védelme érdekében.

Beszámolt arról a magyar gyakorlatról, miszerint már két éve változatlan energiával védjük az ország déli zöld határait, ami egyben Európa védelmét is szolgálja. Mindezt minden európai segítség nélkül, a saját nemzeti költségvetésünkből finanszírozva végezzük!

Mindezért a tagállamok egyes vezető politikusaitól és az Európai Bizottság részéről pusztán rosszalló megjegyzéseket és kritikát kapunk. Ugyanakkor ma már Európa nyugati felén is egyre többen kénytelenek szembesülni azzal a ténnyel, hogy a kontinens külső határainak hatékony ellenőrzése nélkül nincs biztonságos Európa. A képviselő éppen ezért tartja elfogadhatatlannak azt, ahogyan az Unió a schengeni határellenőrzési kódexét akarja módosítani.

Miszerint három évi időtartamra szeretnék úgymond „ideiglenesen” visszaállítani a belső határok ellenőrzését, ami egyértelmű visszalépést jelentene. Ugyanis ezzel a tervezet akadályozza a személyek, a munkavállalók és az áruk unión belüli szabad áramlását. Sőt, ellentétes a „Vissza Schengenhez” nyilatkozattal, a „Pozsonyi Tervvel” és azzal a „Római Nyilatkozattal”, amit éppen az Unió állam és kormányfői ez év tavaszán fogadtak el. Arról nem is beszélve, a javaslat sem a határmenti munkások problémáját, sem pedig a zöld határok hatékony védelmét nem tudja megoldani.

„Nekünk egy olyan Unióra van szükségünk, ami képes megvédeni saját polgárainak biztonságát és garantálja polgárainak szabad mozgását” – emelte ki a képviselő.

– ÉM –