Európa betiltotta a Avandia nevű diabétesz gyógyszert, Washington korlátozta használatát

Az európai gyógyszertörzskönyvező hatóság (EMA) csütörtökön bejelentette, hogy kitiltják az európai piacról az Avandia nevű diabétesz gyógyszert, egészségügyi aggodalmak miatt.

Közben az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) közölte, hogy szigorúan korlátozzák a gyógyszer használatát. A két hatóság közlése szerint az Avandia szívrohamot és stoke-ot okozhat.

Az európai gyógyszerek engedélyezésével foglalkozó EMA bejelentése szerint a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyártó termékét nem engedélyezik, és pár hónapon belül le fognak kerülni a polcokról. A hatóság közlése szerint a szer aktív hatóanyaga, a rosiglitazone kapcsán felmerül egészségügyi kockázatok miatt döntött az Avandia tiltása mellett. Az európai szintű tiltás addig marad érvényben, amíg nincsen meggyőző adatok arról, hogy egyes betegeknél a szer hatékonysága ellensúlyozza a kockázatokat.

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) az európai bejelentéssel egy időben közölte, hogy az Egyesült Államokban szigorúan korlátozzák a gyógyszer szedését, de nem tiltották be. Az FDA döntése értelmében az Avandiát kizárólag a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére lehet használni, új betegeknél, akiknél semmi más gyógyszer nem segít a vércukor szinten tartásához.

A gyógyszer tavaly évben 1,2 milliárd dolláros bevételt termelt a brit gyógyszergyártónak.
– Független Hírügynökség –