"Európa Belvárosa Budapest" – három fővárosi önkormányzat fog össze

Józsefváros egyetemi várost, Erzsébetváros a Zsidónegyed felélesztését, Terézváros pedig a Pesti Broadway-t valósítaná meg a kerületben. Ezekért a célokért fog össze a három önkormányzat, és terveik szerint 200 milliárd forintos beruházással megvalósítanák az “Európa Belvárosa Budapest” programot. Ezt a három nagykörúti kerület polgármesterei közös sajtótájékoztatójukon jelentették be hétfőn.

A tervek szerint 2007-2013 között megvalósuló program kidolgozását a Fővárosi Közmunkák Tanácsa Alapítvány kezdeményezte. Céljuk, hogy rehabilitálják a VI., VII. és VIII. kerületet, és egy élettel teli, a turisták és az ott lakók számára is vonzó, európai szintű városközpont hozzanak létre – mondta Juharos Róbert, az alapítvány igazgatója.

Józsefvárosban található a főváros kerületei között a legtöbb egyetem, így a VIII. kerület célja európai szintű diákközpont létrehozása a programon belül. Beleértve ebbe a diákok igényeit ellátó szállodai férőhelyek, szórakozó és vendéglátóhelyek kialakítását – fejtette ki Csécsei Béla kerületi polgármester.

Erzsébetváros polgármestere a történelmi Zsidónegyed felújításáról beszélt elérendő célként. A programban a kulturális és épített értékek megőrzését vették tervbe. Emellett a hagyományosan a térségre jellemző kézműves- és vendéglátóipar, kávéházak, színházak, régiségkereskedések, antikváriumok és romkocsmák mellett a múzeumok, szállodák fejlesztését szeretnék megvalósítani – mondta Hunvald György.

Számtalan színház, az Operaház és számtalan szórakozóhely található Terézváros belső részein. A Pesti Broadway egységes fejlesztésével a terület kiterjesztése a program célja a VI. Kerületben – mondta Verók István, a kerület polgármestere.

A három önkormányzat önkormányzati társulást hoz létre egy hónapon belül a Fővárosi Közmunkák Tanácsa Alapítvánnyal, így működnének együtt a program megvalósításában. Közös célok között szerepel: új, a három kerületet átszelő sétálóutcarendszer, közműfejlesztés, utcák és terek díszkivilágítása, parkolóházak és mélygarázsok építése, turista útvonalak és speciális piacok létrehozása.

A program felújítási szükséglete 200 milliárd forint. A három kerület a Regionális Operatív Programon (ROP) keresztül 15 milliárd forintot pályázik meg idén. Az önkormányzatok ehhez teszik hozzá az uniós támogatáshoz szükséges önrészt – mondta a Független Hírügynökségnek Juharos Róbert. Hosszútávú további fejlesztésekhez a közpénzeken, támogatásokon, uniós forrásokon túl magántőke bevonása is szükséges.

A VII. kerületi önkormányzat már döntött a program mellett, a VIII. kerület szerdán tárgyalja majd, a VI. kerület is hamarosan döntést hoz. Az “Európa Belvárosa Budapest” fejlesztési program nyitott, ezért számítanak más kerületekkel való együttműködésre, így például az V., XIII. és a IX. kerületre.