Európa-bajnokot igazol a DBC?

Deák Bárdos Mihály
Deák Bárdos Mihály
Miskolc – A teremproblémákon mellett más is foglalkoztatja a Diósgyőri Birkózó Club vezetőségét. Deák Bárdos Mihály visszatér Diósgyőrbe?  Diósgyőri Birkózó Csarnok 2008.10.09.

Deák Bárdos Mihály itt van itthon – mondta ő saját magáról, amikor megtudtuk, hogy a diósgyőri Birkózó Csarnokba jár le edzeni. És, hogy miért? Mert ,,edzeni kell és azért itt, mert lehet, hogy ez a jövő” – válaszolta az Európa-bajnok, ötszörös világbajnoki ezüstérmes birkózó, akit arra kértünk, hogy fejtse ki bővebben talányosnak tűnő jövőképét.

– A helyzet az, hogy az év végig a Vasas sportolója vagyok, de őszintén szólva, 2009-től szinte biztos, hogy nem – jelentette ki az óriás termetű birkózó. – Nyolc éven át birkóztam a fővárosi klubban, jó volt, szép volt, de nem lettem pesti ember, maradtam aki voltam, egy diósgyőri sportoló, akit szinte minden Miskolchoz köt. Ezért is járok le birkózni mostanában a DBC-hez, és valószínűleg ezért vetődött fel többször is az elmúlt évek során a Repka Attilával, a Diósgyőri Birkózó Club elnökével folytatott beszélgetéseink során, hogy mi lenne, ha hazajönnék. Erre igazából most, a szerződésem lejárta után van lehetőség…

A jövőről

Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy visszavonulni, levezetni térne-e haza Deák Bárdos Mihály, aki 21 évesen, 1996-ban igazolt el a DBC-ből, hogy a szegedi évek és a kecskeméti kitérő után, a Vasasban folytassa pályafutását.

Birkózó vagyok, és 2009-ben biztosan versenyezni fogok, lesz Európa-bajnokság és világbajnokság is jövőre, és mindkettőn szeretnék ott lenni – jelentette ki az Európa-bajnok kötöttfogású birkózó. – De azt ma még nem tudom megmondani, hogy meddig tart a sportolói pályafutásom, hogy négy év múlva ott leszek-e versenyzőként a londoni olimpián. Természetesen foglalkoztat a jövőm is, amit a sportban, a birkózásban képzelek el. Edzősködés, sportvezetői feladatok egyaránt szóba jöhetnek, hiszen jelenleg éppen a Testnevelési Főiskola sportmenedzser szakának hallgatója vagyok, és azt gondolom, hogy hasznára lehetek a sportágnak azután is, ha már nem lépek szőnyegre.

Edzőpartner?

Deák Bárdos Mihály hazatéréséről már korábban is esett szó, de akkor mindig szóba került a megfelelő edzőpartner hiánya, így kíváncsiak voltunk arra, hogy most mi a helyzet ezzel.

– Azért lehet itt is edzőpartnert találni, ma már nem jobb a helyzet a Vasasnál sem ebből a szempontból – mondta Deák Bárdos Mihály. – A világversenyekre pedig úgyis nemzetközi edzőtáborokban készülünk fel, ahol lesz kivel gyakorolni. Vagyis ez nem jelenhet gondot. A kérdés az, hogy a DBC-nek van-e lehetősége arra, hogy egy olyan sportolót igazoljon le, akinek a versenyeztetési költsége éves szinten többszázezer forintba kerül. Örülnék, ha erre a kérdésre igen lenne a válasz, és ismét a Diósgyőri BC sportolójának mondhatnám magam.

Nagyon jó lenne
– Nagyon jó lenne, ha Misi haza igazolna – jelentette ki Repka Attila, a Diósgyőri Birkózó Club elnöke. – Több szempontból is: a sportolóink előtt lenne egy még aktív példakép, a miskolci sportéletnek lenne egy nemzetközi szinten is magasan jegyzett sportolója, ráadásul a hazatérésének lenne egy olyan üzenete is, hogy innen nem csak elmennek az emberek… Csak egy baj van, nem áll úgy a klub, hogy kapásból bevállaljuk, hogy Deák Bárdos Misit leigazoljuk. De természetesen szeretnénk olyan helyzetet teremteni, és ennek érdekében már folytattunk megbeszéléseket a miskolci önkormányzat képviselőivel is.
Névjegykártya

Név: Deák Bárdos Mihály

Születési idő: 1975. január 30.

Születési hely: Miskolc

Nevelő klubja: Diósgyőri BC

Jelenlegi klubja: Vasas

Súlycsoportja: 120 kg

Fogásnem: kötöttfogás

Kiemelkedő eredményei:
világbajnoki ezüstérmes (1997, 2001, 2002, 2003, 2005),
Európa-bajnok (2001),
Európa-bajnoki ezüstérmes (2002, 2003),
Európa-bajnoki bronzérmes (2000).
Olimpiai eredményei: 11. (2000), 10. (2004), 8. (2008).

Kapcsolódó cikk: 

Költözik a DBC? De hová?
Lehet, hogy kiköltöznek a diósgyőri Birkózó Csarnokból, a diósgyőri birkózók. Vagy mégsem?