Szigorodó szabályok

2020.04.24. 16:00

Egyelőre kevesen viselik a szájmaszkokat

Sok szakember szerint a maszk viselésével lassítható a vírus terjedése.

Pap Gyula

Vajda János fotója

Fotó: Vajda János

Csütörtöktől kötelező a szájmaszk vagy valamilyen más, a szájat takaró textil viselése a miskolci tömegközlekedési eszközökön. Veres Pál polgármester azzal indokolta a rendelkezést, hogy sok szakember szerint a maszkok viselésével lassítható a vírus terjedése. A szigorítás betartásához az önkormányzat ingyenesen postán küld 120 ezer mosható maszkot, amíg ezek a maszkok megérkeznek, addig kendővel, sállal is lehet helyettesíteni a védőeszközöket. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. ellenőrei a buszokon és villamosokon a fogják figyelni, ki nem visel maszkot; egyelőre csak figyelmeztetni fogják azokat, akik nem takarják el az arcukat, de később szigorodhatnak a szabályok – szólt a közlemény.

Van értelme

Gyors körképet készítettünk a maszkviselés első tapasztalatairól.

– A reggeli órákban jó sokan utaztak a villamoson, a másfél méteres távolság se volt meg, de csak nagyon kevesen viseltek maszkot. A villamosvezető nem szólt rá senkire – osztja meg tapasztalatait kolléganőnk. Tünde szerint van értelme a védekezésnek, ő közlekedés közben és vásárlásnál mindig felteszi a szájvédőt, amit egyébként a cégünktől kapott. Úgy véli, többször be kellene mondani, hirdetni, hogy eljusson az emberek tudatáig.

Géza szatyrából halássza elő a bekészített maszkot, alapfelszereltségként hosszú szárú kesztyűt visel. Teljesen képben van az új rendelkezést illetően, és bosszús, hogy sokan „le se bagózzák” az érdekükben is hozott szabályt.

Ferenc a fiatalabb korosztályhoz tartozik, nem hallott a rendelkezésről, és átfutott némi feszélyezettség rajta az utazás sikerességét illetően, ám rövid körkérdéssel a leszállók között kiderítette: egyelőre nem büntetnek, ha nincs maszk.

Éva a munkahelyére igyekezett, a cégtől kapott szép rózsaszínű maszkot a lelépés pillanatában levette a szája elől. Fenntartásai vannak a vírusterjedéssel kapcsolatban, túlzottnak vél néhány intézkedést. Mindenesetre használja a fertőtlenítési lehetőségeket, és ügyel a rendszeres kézmosásra is.

(A borítóképen: Szájmaszkban és gumikesztyűben a járművön)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában